Home

Nieuws 21 reacties

Dijksma: ik zit niet te springen om dierrechten

Den Haag - "Ik zit niet te springen om dierrechten. Maar als de sector onvoldoende daadkracht toont bij het realiseren van voldoende mestverwerking, dan is ingrijpen in de omvang van de veehouderij in 2015 onvermijdelijk." Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een debat in de Tweede Kamer.

“Ik geeft de sector eerst de kans om de mestproblematiek op hun manier op te lossen. Maar mocht dit mislukken, dan moeten we niet in 2015 met lege handen staan”, geeft Dijksma als verklaring waarom ze dit jaar aan een wetsvoorstel begint voor de invoering van dierrechten voor melkvee, varkens en pluimvee in 2015. “Ik verheug me hier niet op. Het is een hele toer om dat uit te voeren. Ik hoop dat dit niet nodig is.”

Dijksma kondigde aan met duidelijke criteria te komen op basis waarvan de sector beoordeeld kan worden of er voldoende concrete mestverwerkingsinitiatieven zijn. “Het moet een eerlijk traject zijn, waarbij de sector niet voor verrassingen komt te staan”, zegt Dijksma. Ze wijst erop dat ze hiervoor wel steun van de Tweede Kamer moet krijgen.

De Tweede Kamer had ook gevraagd naar een breed onderzoek naar de ammoniak-emissie, naar aanleiding van de recente studie van de Wageningen UR, waaruit  blijkt dat de emissie bij uitrijden van mest lager is dan tot nu toe werd aangenomen. Dijksma zegt eerst een review te laten uitvoeren naar het onderzoek. Als dat aanleiding is voor een breed vervolgonderzoek zal ze daar opdracht voor geven. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf reageert hier bezorgd op. Hij ziet liever dat er gelijk wordt begonnen met een brede robuuste veldproef, waarbij rekening wordt gehouden met alle omstandigheden van klimaat en diersoorten. “Het is zaak dat het zorgvuldig gebeurt. We willen aan het eind van het jaar volstrekte duidelijkheid”, zegt Dijkgraaf. Dijksma zal als compromis in een brief uitgebreid uitleg geven over het onderzoek dat nu gepland staat.

Laatste reacties

 • Gerjo-Kompier1

  Als de overheden zich eens als een betrouwbare partner richting de landbouw gaan gedragen, komt het best in orde.
  Van de ene kant mestverwerking eisen en tegelijkertijd vergunningaanvragen tegenwerken, dat rijmt niet! Het is dan te verwachten dat de agrarische wereld de hand op de mager gevulde knip houdt tot er meer zekerheid is.
  Daarnaast zou de overheid eerst moeten kijken wat de gevolgen van het huidige beleid zijn, wanneer deze meer is uitgekristalliseerd. Aantallen dieren, melkproductie en mestproductie lopen al terug. De vraag is of dit sneller gaat dan de krimp van de plaatsingsruimte...
  Iedere keer weer nieuwe regels bedenken als de vorige net zijn ingevoerd, daar wordt het bedrijfsleven niet blij van!

 • Sjaak

  Nogmaals Sharonneke...;)

  Wat was er mis met het wetsvoorstel van Bleker?
  Als dat aangenomen was, was het probleem al opgelost....
  De sector zou, volgens Bleker's voorstel, al voor 2013 concrete plannen gerealiseerd hebben en anders mag de mest gewoon niet geproduceerd worden....dus geen overschot meer!
  Hoe simpel kan het zijn...zie werkelijk het probleem niet!

 • jordi 1455

  zei kwam met het voorstel?
  ik vertrouw haar niet.

 • fa. de Graaf

  Ongelooflijk dat nu blijkt dat met het uitrijden minder uitstoot is dan werkelijk men zegt aangenomen?? Zijn we al die tijd dan gewoon belazerd??

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • melkveehouder .

  Collega, een discussie vind ik prima, maar hou het wel netjes alstublieft en niet op de man spelen!

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Inderdaad. Daar hoef ik niets aan toe te voegen.
  # 5 is daarom verwijderd.

 • HeinCarien

  Ehh dierrechten zijn er toch al ? Of snap ik het nou niet meer. We hebben al varkensrechten, pluimveerechten en wat moet er nou weer veranderen dan?
  Elk overschot wordt netjes afgezet waar mogelijk, ik zie het probleem niet.

 • anton1937

  Bleker zijn voorstel was prima, waarom wordt dat niet uitgevoerd ??.Nieuwe heren nieuwe wetten ??lijkt hier van toepassing. Ik vrees dat die draaikont van een Sharon Dijksma de boeren een oor aan naait, of misschien wel 2 oortjes.

 • Marcel v

  Voor diegene die het nog niet weten, er zijn in geen 50 jaar zo weinig koeien in nl geweest als nu.
  Alle signalen wijzen erop dat na 2015 er eerder minder gemolken zal worden in nl dan meer. Dus wat is het probleem?

 • tessemakergj

  @ fam de Graaf , het antwoord is ja !!

 • b.brink1

  In alles worden wij 'belazerd' waarom dan ook niet in de mestwetgeving. En zoals eerder al aangegeven, elk individu wil zich laten gelden en daarom denk ik weleens om een gekozen kabinet in 1 keer 12 jaar laten zitten, levert veel geld op, want dan hoef je maar 1 x per 12 jaar alles weer om te gooien. Bewindslieden zitten er echt niet voor het land, maar voor eigen eer.

 • vladeuze

  Het is gewoon wetenschappelijk bewezen dat dikke mensen een grotere ecologische footprint hebben, dan vind ik het knap veel lef hebben om een ander de maat te nemen! vandaar mijn opmerking. If youm can't stand the heat, get out of the kitchen!

 • Me.

  Wanneer de aankoop van amoniak rechten (althans in de provincie overijssel worden ze bij nieuwbouw al verplicht gesteld) echt doorzet. Dan is dat toch eigenlijk ook al een soort van dierrecht? Neem aan dat de ammoniakrechten niet eeuwig te koop zijn, Nl zou een keer vol zijn lijkt me. Ik geloof dat ze daar in Den Haag niet helemaal weten wat ze allemaal van de agrarische sector vragen.

  Daarnaast is bij een mest overschot mest afzet ook verplicht. Iedereen voldoet hier netjes aan om boetes en kortingen in de toekomst te voorkomen. Als de hele agrarische sector dat netjes voor elkaar krijgt zie ik het probleem niet zo.

 • schoenmakers1

  dierrechten op de een of andere manier is geld naar stoppers toe brengen, dit zijn de belastingbetalers, dus niet zo onlogisch dat de overheid hier aan vast wil houden

 • Ariker

  Wat is het verband tussen mestverwerking en dierenrechten.
  Veehouders zijn toch geen dieren ?

 • Miriamnu

  Dierenrechten zijn absoluut noodzakelijk. Zeker als je ziet hoeveel stress dieren hebben door internationaal transport. Wanneer je als boer lang met dieren werkt, zie je het leed niet meer.

 • schoenmakers1

  nee, alleen mensen met huisdieren in een flatje weten wat goed is voor een dier!

 • jordi 1455

  schoenmakers1
  sommige van die mensen hebben wel 25 katten dat is ZIEK en die pissen overal.

 • boerbarg

  miriamnu
  dierenrechten zijn volgens jou absoluut noodzakkelijk omdat dieren veel stress hebben bij transport. met dierenrechten wordt bedoeld dat het aantal dieren beperkt wordt door het aantal rechten (bijv. 1 recht is 1 dier ).

 • henry1

  @Miriamnu misschien is aanrecht iets voor jouw D>

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.