Home

Nieuws 1120 x bekeken

Dijksma bezorgd over controlesysteem QLL

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) maakt zich zorgen over de kwaliteit van het controlesysteem voor veetransport QLL. "Ik maak me echt zorgen dat QLL de zaken niet op orde heeft", zei Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Ze geeft hiermee alvast een doorkijk naar een nieuw controlerapport dat ze van de voedselautoriteit NVWA heeft gekregen over het controlesysteem van de veetransportsector zelf. Uit eerdere controles van de NVWA bleek al dat QLL niet aan de eisen voldeed. Zo werd er niet goed meegewerkt met onverwachte controles van de NVWA en werden overtredingen door de vingers gezien. "Ik wil eerst met de sector zelf spreken. Eind februari kom ik met mijn standpunt over QLL", zegde Dijksma de Tweede Kamer toe.

Tot die tijd vraagt Dijksma de extra maatregelen die de NVWA had ingezet om het toezicht op het QLL-systeem aan te scherpen voort te zetten.
Voormalig staatssecretaris Henk Bleker heeft eerder gezegd voorbereidingen te treffen om de controle weer door de overheid uit te laten voeren. "Er is een verkenning uitgevoerd om te kijken wat er moet gebeuren als de overheid de controles op veetransport weer gaat doen. Voorbereidingen om de controles direct weer te gaan doen zijn nog niet gedaan", zegt Dijksma.

Ze sluit het ook niet uit dat de controletaken weer terug komen naar de overheid. "Over het algemeen ben ik ervoor dat de sector het zelf regelt en dat de overheid het controleert. Uit de vorige controles van de NVWA tot nu toe blijkt dat de kwaliteit van de controles van QLL wel toenemen, maar dat het nog niet op orde is."

Quality system Livestock Logistics (QLL) werd in 2011 van kracht en vervangt de controleregelingen Dierwaardig Vervoer, NBW-Q, Veetrans en KPD.

Of registreer je om te kunnen reageren.