Home

Nieuws 21 reacties

Dierenbescherming praat mee over ganzenaanpak

's-Graveland - De Dierenbescherming wil met de natuurorganisaties en LTO-Nederland praten over de afgesproken lijn voor de beperking van de ganzenschade.

Eerder distantieerde de Dierenbescherming zich van het ganzenakkoord.

De Dierenbescherming heeft een aantal diervriendelijke alternatieven om de schade te beperken. Daarbij gaat het onder meer om verjagen, ruimte geven aan roofdieren en aanpassing van de inrichting van gebieden. Volgens de samenwerkende organisaties en LTO Nederland is het praktisch onmogelijk de ganzenpopulatie te beperken zonder dieren te doden. Voor een duurzaam beheer zijn meer maatregelen nodig dan alleen doden, zeggen de natuurorganisaties en de boeren.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  zo moeten ze het aanpakken

  A. populatie uitdunnen door afschot en vergassing.
  B. paar natuurgebieden terug geven voor de landbouw.
  C. Als er in de toekomst dit weer gebeurt meteen overgaan naar afschot van die beesten
  D. Waker dier de rekening en schade te laten betalen omdat ze heel lang dwars hebben gelegen en daardoor de schade steeds groter werd.

  Bij D sla je 2 vliegen in 1 klap.
  bij het hele rijtje wel 3 vliegen in 1 klap.

 • alco1

  Vangen, net als vroeger met de eendenkooien. Resultaat, een mooi stukje vlees voor de voedsel bank.

 • jordi 1455

  alco1
  als je ze afschiet of vergast heb je ook een mooi stukje vlees.
  afschot en vergassen zou wel minder inspanning vereisen dan dat je de hele tijd achter zon gans aan zit te vangen.

 • Poll

  Ik denk dat je niet onder afschot uitkomt wil de je de populatie op een aanvaardbaar peil wilt krijgen.
  De aller beste methode is om in het broedseizoen de nesten te zoeken en de eieren te schudden.
  Geen jongen geen uitbreiding.
  Daarnaast is het geen al te moeilijke methode, omdat de nesten vrij gemakkelijk te vinden zijn en dicht bij elkaar liggen.

 • jordi 1455

  poll
  ganzen ei omelet.

 • alco1

  Jordi, afschieten en alleen de term vergassen al, geeft veel emotionele weerstand.
  Vangen en verwerken net als kippen.

 • Koeienboer

  Het maakt me niet uit hoe, maar kom en doe er wat aan. 10k ganzen op m'n land gisteren en vandaag.

 • Gerd

  Ik zit aan de andere kant van de rivier de Ems en we moeten nu gezet over een beschermd gebied - niet distribueren meer ganzen. En hoe kom je tienduizenden ganzen beginnen kunt u

 • Bison

  Rare mensen die Hollanders,ze houden allerhande dieren( ook eenden en ganzen) op boerderijen die bij bepaald gewicht gedood worden voor consumptie(geen probleem),.maar vele duizenden wilde ganzen die nu een probleem vormen zijn blijkbaar heilig verklaard!!
  Mensen zijn toch ook roofdieren.. zo ik zou zeggen,gewoon af en toe een beetje uitdunnen onder die ganzen net als een vos in een kippenhok.

 • Bloemestein

  Waarom moet zo een organisatie zich er weer mee bemoeien, geven de leden van de dierenbescherming die ganzen soms te vreten, betalen zij ook mee aan de schade, en wat meestal wordt vergeten , de inspanningen die boeren en jagers moeten doen om voor een klein deel van deze schade en vergoeding te krijgen?
  Niet dus, Het probleem is ontstaan omdat allerlei 'beschermers'niet wilden dat de ganzen bejaagd mochten worden, dit zou wel anders gaan als zij ook moesten betalen om te mogen meepraten.

 • PetervanKempen

  Bizar is het, dat de inbreng over de gereedschapskist( instrumenten voor beheer) vanuit de NOJG en de KNJV als vakkundigen in wild beheer stelselmatig wordt genegeerd. Wel mogen zij diensten verlenen waar mogelijk, maar geen kritiek uiten, of vragen om meer maanden afschot zoals november en december,dat is taboe.
  Dan nu een brief, vol met 'fantasialand' oplossingen van DB , die voldoende is om LTO en de rest van G7 om te laten gaan en zich meteen van vangen en vergassen te onthouden, de enige bewezen methode om dergelijke grote hoeveelheden ganzen als waar het om gaat, tegelijk te verwijderen uit de natuur.
  Citaat DB: schuld hebben natuurlijk niet de terreinbeheerders die dieren uitzetten, en ze niet beheren, maar de stoute boeren erom heen, die zulk lekker gras hebben zijn de schuld van alles. Wij zijn domme gansjes,de slimme vogels wonen in de randstad en zijn vaak lid van deze emotionele 'weg met ons' clubjes.

 • korrel

  De ganzen zijn zo slim dat ze ondertussen weten waar ze veilig zijn.( natuur gebieden) daarom plijt ik voor vrije afschot ook in natuur gebieden en ook s'nachts!

 • BrabantsBoerenverstand

  Dus de dierenbescherming vind verjagen een betere optie?? Dus ze zetten in elke akker een vrijwilliger neer die de ganzen wegjaagt naar de natuurgebieden?? Tenminste, als je het goed wilt doen, als je dit maar op een weiland doet gaan ze naar de buurman. Hebben ze daar al over nagedacht??

 • joannes

  Hebben ze al eens uitgerekend hoeveel die ganzen vreten, bijdragen aan mest, vernielen, enz,enz, Over hoeveel ganzen praten we wel niet? en vergeet de zwanen niet! Ik zou het rekensommetje wel een willen zien. En daarbij opgeteld het gezondheids risico zou toch voldoende motivatie moeten leveren om deze populatie in ieder geval te beheersen. Ik ben bang dat een aantal beleidsmedewerkers in hun verzet tegen..... hun compas verloren hebben. Wanneer ze de getallen zien, met de kosten en risico´s zouden ze toch ¨bij zinnen¨ moeten komen!

 • agratax2

  Bison eens zijn de ganzen tot beschermde vogels verklaard omdat Nederland nauwelijks ganzen had in de zomer en alleen overwinteraars. Prachtig en nobel streven, maar nu de ganzen in Nederland bleven hangen om dat heen en weer vliegen te voorkomen. Ontstond het probleem van de overbeganzing. Zou jij denken geen punt opruimen die beesten. Helaas de politieke is kortzichtig en wenst zijn eens ingenomen standpunt niet te wijzigen. Bijsturen betekent voor de Haagse regenten toegeven dat je de gevolgen van je maatregel op termijn niet hebt overzien en dus incompetent bent voor het regeren. Ik hoorde eens iemand zeggen 'In den Haag zitten de mensen die voor het bedrijfsleven onbruikbaar zijn'.

 • joannes

 • jordi 1455

  gewoon aanklagen die hap in den haag, ze draaien eerder de economie de nek om dat dan ze het verbeteren.

 • heide01

  Veel inspraak zonder inzicht, heeft geleidt tot uitspraak zonder uitzicht.
  Nu er een oplossing lijkt te komen, moet het uitzicht ervan kennelijk opnieuw weer met inspraak zonder inzicht van tafel.
  E

 • J@gertje

  De dierenbescherming wil nu ineens meepraten over de ganzenaanpak?
  Jammer dat ze daar nu pas mee komen, maar ze zijn er dus nu wel achter dat het een probleem is geworden.
  15 jaar lang heeft o.a. de dierenbescherming afdoende ganzenbeheer tegen weten te houden, met als resultaat dat er nu 500.000 ganzen moeten worden afgeslacht.
  De meeste ganzen zullen in de gaskamers terecht komen want jagend Nederland zit echt niet te springen om ganzenkuikens die niet kunnen vliegen dood te schieten.
  De dierenbescherming gaat ook hier ten onder aan hun eigen succes.


 • joannes

  Vroeger beheerde elke grondbezitter zijn eigen perceel en werd het evenwichtig beheerd en bejaagd. Wanneer er problemen waren werden die in de buurt opgelost met elkaar adviseren, steunen en helpen. Dat was voordat allerlei buitenstaanders zich met de zaak bemoeiden. Nu de buitenstaanders het beheer naar zich toegetrokken hebben en ze dat invullen met ¨de natuur moet zelf zijn balans vinden¨ krijgen de grondbezitters, exploitanten, de grootste problemen. Niet alleen zijn ze de bevoegdheden kwijt maar worden kaalgevreten door het wanbeleid, laissez faire beleid, omdat die buitenstaanders er niet alleen geen verstand van hebben, maar bovenal de lasten, schade niet voelen en niet betalen. Het evenwicht waar ze naar toe willen is totaal zoek en een ieder die een rondje door de betrokken gebieden rijdt ziet dat gelijk. Het is een illusie te veronderstellen dat de natuur een balans vindt!

 • J@gertje

  @joannes,
  Zo is het.
  De betrokkenheid met de natuur is bij de buitenstaanders is ontaard in bemoeizucht.
  Alleen willen ze de lasten er niet van dragen.
  De dierenbescherming is zeer vermogend en directeur Frank Dales is goed voor een salaris van ruim een ton per jaar, maar ze zadelen een ander met de kosten op.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.