Home

Nieuws 606 x bekeken

‘De rol van de makelaar wordt breder en zakelijker’

Doetinchem - De kersverse voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed VBO Makelaar, Meep van Veldhuizen, verwacht dat makelaars in agrarisch vastgoed vaker als intermediair optreden.

Van Veldhuizen: “De landbouw en de bedrijven zijn enorm aan het veranderen. Bedrijven worden groter. Het gaat niet meer over tonnetjes, maar over miljoenen. Wat betekent dit bij bedrijfsovername? De makelaar is hierbij betrokken, omdat er getaxeerd moet worden, maar de ondernemer vraagt ons ook om advies. Wij weten wat hier allemaal bij komt kijken. We kunnen op dat vlak als intermediair optreden.”

Van Veldhuizen werd begin deze maand benoemd tot voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed VBO Makelaar. Hij ontkent dat agromakelaars meer werk zoeken richting de advieskant, omdat het aantal transacties in agrarisch onroerend goed drastisch is afgenomen. “Nee, zo zie ik dat niet. De rol van de makelaar wordt breder en zakelijker. We moeten ook analyses kunnen maken. Kan het bedrijf worden overgenomen? Zijn er bestemmingswijzigingen? Als makelaar kunnen we hiervoor een bedrijfsplan maken. Een makelaar is breed inzetbaar. Hij heeft ook kennis van fiscale zaken. Uiteraard gaat dit in overleg met de accountant of bank van de ondernemer. Je moet een team zijn”, aldus Van Veldhuizen.

De voorzitter merkt dat banken op de rem trappen als het gaat om verlenen van (extra) financieringen. Dit heeft tot gevolg dat er minder transacties in agrarisch onroerend goed plaatsvinden. Van Veldhuizen verwacht dat de komende jaren veel stoppers zijn in de landbouw. Van Veldhuizen: “Vooral in de intensieve veehouderij. Dat is nu nog niet zichtbaar, maar veel bedrijven zijn aan het afbouwen. Dat zijn er meer dan wij weten.” Als bedrijfsbeëindiging in geleidelijkheid plaatsvindt, hoeft dat niet merkbaar te zijn op de agrarisch onroerendgoedmarkt, stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.