Home

Nieuws 678 x bekeken 1 reactie

DSM-topman Sijbesma: voedselbusiness loopt achter

Amsterdam – De agrosector loopt hopeloos achter bij de olie-business als het gaat om het benutten van grondstoffen. Dat zei Feike Sijbesma, CEO van chemiereus DSM, woensdagochtend op een congres over de wereldvoedselvoorziening. “Toen ik een jaar of tien geleden kennismaakte met de agribusiness, dacht ik: die sector is al tienduizend jaar in ontwikkeling, die moet mijlenver voorop lopen. Maar het tegendeel was waar. De olie-business, nog maar anderhalve eeuw oud, is veel efficiënter."

"Elk klein onderdeeltje van olie krijgt een nuttige bestemming. Maar in de agrosector wordt van een gewas eigenlijk maar één klein onderdeel gebruikt, en de rest wordt onbenut weggegooid. Er blijft een enorm potentieel onbenut. We staan pas aan het begin van het exploiteren van mogelijkheden die we in eigen hand hebben”, aldus Sijbesma.
Sijbesma stelt dat er genoeg voedsel in de wereld is om iedereen te voeden. Volgens Sijbesma is mede dankzij inspanningen van DSM, de aandacht van de VN verschoven van kwantiteit naar kwaliteit in de voedselvoorziening. Niet meer is de focus alleen gericht op calorie- en eiwitvoorziening, maar ook op micro-nutriënten. Hij spreekt van een wending van voedsel naar voeding. Twee miljard mensen hebben genoeg calorieën maar lijden in stilte toch onder ondervoeding door eenzijdig eten. Sijbesma noemt dat de ‘stille honger’. Daarmee is er ook een directe samenhang tussen de twee grote wereldproblemen op het gebied van voeding: honger aan de ene en obesitas aan de andere kant, met voor elk van beide verschijnselen evenveel slachtoffers.

Eén reactie

  • Marten

    De olie-bussiness is veel efficienter,toe maar.Elk klein onderdeeltje van de olie krijgt een nuttige bestemming.Heeft mijnheer Sybesma toevalig ook kennis genomen van het feit dat Neerlands Royal Pride een gigantische tyfuszooi heeft achtergelaten in de Nigerdelta en hier complete boeren en vissersdorpen heeft geruineerd?Opruimen,ho maar. Nou daar kunnen heel wat Disney-kindervitaminen naar toe,er valt toch niks meer te vreten uit een empty-shell.

Of registreer je om te kunnen reageren.