Home

Nieuws 3 reacties

‘Compromis Farm Bill rampzalig’

Washington - Amerika is net niet in de begrotingsafgrond gestort maar de deal van de Republikeinse en Democratische partij pakt voor boeren slecht uit.

Dat vinden Amerikaanse boerenorganisaties. De landbouwwetgeving of 'Farm Bill' die vorig jaar afliep is in afgeslankte vorm tot september 2013 verlengd, maar boeren kijken juist uit naar nieuwe regelingen.

De regering-Obama had weinig keuze. Zonder compromis zou het landbouwbeleid per 1 januari 2013 zijn teruggeworpen tot de landbouwwet van 1949. De gevolgen daarvan zouden zijn dat de melkprijs al in januari in de supermarkten zou kunnen verdubbelen. In de loop van het jaar zou ook de impact op andere landbouwproducten doorwerken.

Voorzitter Roger Johnson van de National Farmers Union (NFU) stelt dat het compromis 'kortzichtig'  is. “Het levert tijdelijk lapwerk maar uiteindelijk geen adequate oplossingen.” Johnson spreekt van een verlammende onzekerheid voor boeren. “De wetgeving die is aangenomen voorziet niet in het verlenen van voldoende noodsteun of steun voor onze zuivelindustrie, maar zet onverdedigbare directe betalingen door.”

De National Sustainable Agriculture Coalition (NSAC) noemt het compromis “een ramp voor boeren en het Amerikaanse volk”. De organisatie beklaagt zich over de volgens haar aanhoudend ruime subsidies voor graantelers en sojatelers, terwijl de zuivelsector en fruitsector relatief veel minder steun krijgen. Zowel de NFU als NSAC  pleiten voor het snel aannemen van een nieuwe Farm Bill, maar de kans hierop lijkt klein.

Het afgelopen jaar zijn daarover wel onderhandelingen gevoerd, maar de partijen zijn er niet in geslaagd een wet te formuleren, die een meerderheid haalt in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Landbouwminister Tom Vilsack heeft in december de druk op beide volksvertegenwoordigingen opgevoerd, om toch tot een compromis te komen.

Hij waarschuwde voor onrust en verwarring in de agrarische sector, als er geen oplossing zou komen. De Republikeinen willen veel dieper snijden in landbouwsteun dan de Democraten.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    is weer duidelijk, als de wet niet was aangenomen zouden de prijzen sterk verhoogd worden voor de consument, en hetzelfde als in europa is in amerika dat niet wat de politiek wil, gewoon kunstmatig de prijzen laag houden, wat een boeven

  • joannes

    schoenmakers1 wanneer die subsidie er in één keer vanaf gaat en de consumptie melkprijs verdubbelt daardoor zou er ook een groot overschot aan melk, koeien en boeren ontstaan omdat de productie niveaus´s op de huidige lage consumenten prijzen gebaseerd zijn. Denk niet dat er ineens meer consumenten geld is voor consumptie van melk. Men zal gewoon minder melk gaan drinken. Geen product overleeft een prijsverdubbeling en zeker niet tijdens de magere jaren!

  • schoenmakers1

    de prijs van melk in de winkel zal het probleem niet zijn, ik kan me niet indenken als water in de winkel duurder is als melk men melk laat staan omdat deze te duur is

Of registreer je om te kunnen reageren.