Home

Nieuws 5 reacties

CBL werkt aan strengere inkoopeisen kip- en varkensvlees

Leidschendam – In mei komt het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL) met strengere inkoopeisen voor pluimvee- en varkensvlees. Boeren krijgen tot 2020 de tijd om te voldoen aan de voorwaarden.

De supermarkten gaan extra voorwaarden stellen aan vlees dat geproduceerd wordt door de intensieve veehouderij. Het CBL wil hiermee bereiken dat al het vlees duurzamer wordt geproduceerd. De strengere inkoopeisen zullen verder gaan dan de huidige afspraken die de sector heeft gemaakt met individuele supermarkten binnen het Verbond van Den Bosch.

Marc Jansen, directeur van het CBL: “er is vooral aandacht voor dierenwelzijn, maar wij willen verder gaan. Denk daarbij ook aan eisen aan watergebruik, CO2-uitstoot, mestverwerking en antibioticagebruik.” Binnen IKB en Global-GAP worden de extra eisen vastgelegd.

De inkoopeisen die het CBL in mei hoopt te presenteren, moeten de nieuwe standaard worden voor de intensieve veehouderij. Het biokeurmerk zal blijven bestaan. Het Sterrensysteem van de Dierenbescherming wordt echter mogelijk overbodig als gevolg van de strenge inkoopvoorwaarden, verwacht Jansen.

Het CBL wil in overleg met andere schakels in de keten, de inkoopeisen bepalen. “Zonder de boeren kunnen we dit niet doen. We willen het binnen de keten gezamenlijk oppakken en zijn hierover in overleg met LTO Nederland en de verwerkende industrie. Daarbij willen we ook het 'commitment' van maatschappelijke organisaties zoals Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Stichting Wakker Dier en de Dierenbescherming.”LTO Nederland zegt in een reactie open te staan voor overleg met het CBL.

Of de supermarkten ook meer gaan betalen voor het duurzamere vlees, wil Jansen niet zeggen. “Dat laten we in eerste instantie aan de markt over. Wel onderzoeken we hoe eventuele extra kosten die de boer maakt, verrekend kunnen worden in de keten.”

Hoe de retail de extra eisen gaan brengen naar de consument, weet Jansen nog niet. "We zullen wel laten zien waar we mee als retail bezig zijn. De boeren krijgen daarin ook een rol."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  klinkt goed, of gaan we weer net zoals met de batterijeieren ze gewoon van ver halen als ze hier niet meer zijn?

 • joannes

  Schoenmakers1 Daarom zouden supermarkten meer regionaal moeten promoten. Ze steunen al lang de lokale boerengemenschap niet meer. Ze kopen hun producten uit het verre buitenland onder het motto dat ze de kwaliteit / prijs verhouding niet kunnen realiseren in Nederland. Wat dat betreft moeten ze de consumenten eens beter informeren dat ze een belangrijk deel van hun agro producten uit landen halen waar de regeldruk veel lager is en daarmee de NL boer benadelen.

 • joopi

  Als dit waar is, zoals het gepresenteerd wordt dan kan de nederlandse veehouderij haar uitstekende positie op gebied van vakmanschap en diervriendelijk eindelijk terug verdienen uit de markt, immers er is veel minder aanbod voor de supermarkten, minder aanbod zelfde vraag kan niet anders dan tot hogere prijzen leiden.

  Doet het dat niet, dan is cbl niks anders aan het doen als misleiden

 • leo,s vriend

  Joopi,Houdt het maar op het laatste......

 • Demeter Griend

  Volgens mij hoef je hun niets te leveren als je dat niet wilt !
  Of maak ik nou een domme opmerking.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.