Home

Nieuws 11 reacties

Brussel sleept Polen voor Hof om nitraat uit landbouw

Brussel - De Europese Commissie sleept Polen voor de rechter wegens het onvoldoende aanpakken van watervervuiling met nitraat uit de landbouw. Hoewel Warschau eerder beterschap had beloofd, is daar volgens de Commissie weinig van te merken.
Kern van de kritiek is dat Polen nog steeds onvoldoende gebieden heeft aangewezen die kwetsbaar zijn voor nitraat. Ook ontbreekt het aan maatregelen om vervuiling tegen te gaan. Dit terwijl de regels hiervoor, vastgelegd in de nitraatrichtlijn, al sinds 2004 van kracht zijn. Eurocommissaris Janez Potocnik vindt dat Polen zich dan maar voor het Europese Hof van Justitie moet verantwoorden.

Bijna alle wateren van Polen komen uit op de Baltische Zee, die volgens de Commissie al een te hoog nitraatniveau vertoont. Uit onderzoek blijkt dat de bijdrage van Polen aan die vervuiling aanzienlijk is. Ondertussen heeft Polen slechts een klein deel van het eigen grondgebied aangewezen als nitraatgevoelig.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hebben Geert en Dion toch gelijk met hun polenmeldpunt?

 • janssen-farys

  in polen draaien amtelijke molens nog langzaamer dan in nederland ( ze staan stil)

 • jarrebarre

  alsof ze in Polen niks beters te doen hebben als om nitraatuitspoeling te denken

 • ed12345

  Die jongens moeten al op hun tenen lopen om op dreef te komen .Nieuwe wegen sociale voorzieninigen .enz enz. een industrie die gemoderniseerd en veilig moet een landbouw die aangepast moet worden in al z'n vormen en ze doen hun best om bij te komen met de westerse landen

 • ptgeurts

  Wat is er mis mee dat de Polen zich ook aan dezelfde regels van de EU moeten houden als wij.
  Als er subsidies te halen zijn willen ze er toch ook gewoon bij horen.

 • denker123

  Wel Europese subsidies geven voor geluidsmuren langs autosnelwegen in Polen ,waar alleen maar landbouwgrond achter ligt.Deze gelden kunnen beter gebruikt worden om het nitraat probleem op te lossen,slecht geregeld door de ambtenaren achter hun tekentafel.

 • jk.

  Zouden de boeren in polen ook een bemestingsplan hebben? Waarscijnlijk is het te koop voor een paar zloty.

 • henrimiddelveld

  Bemestingsplan. Voor eigen gebruik wel.... Maar verder zijn er hier niet zo veel regels, of ze worden niet gehandhaafd, en dat bevalt best!

 • info104

  Zou ook daar bij elke overtreding er 20% van zijn toeslagrechten in mindering worden gebracht, ik weet wel zeker van niet ,dus alle NVWA mensen daar maar een jaar naar toe , hun reisgeld en verblijfskosten worden wel opgebracht .

 • heracles

  wat nitraat en fosfaat in de zee is goed voor de vissen!

 • jordi 1455

  ik zou wel willen weten hoeveel npk in de grond in hartje amsterdam.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.