Home

Nieuws

Britse voedingsbedrijven kunnen 100% Brits niet waar maken

Londen - Het Britse broodbedrijf Hovis en patatfabrikant McCain moeten de belofte dat ze uitsluitend agrarische grondstoffen uit eigen land gebruiken tijdelijk intrekken. Zowel bij graan als bij aardappelen is de oogst zo slecht geweest dat er niet voldoende in Groot-Brittannië zelf te krijgen zijn.

Premier Foods, de eigenaar van Hovis, stelt weliswaar toegewijd te blijven aan Brits graan maar nu toch gedwongen te zijn om graan elders uit Europa aan te voeren. Om dat te onderstrepen, gebruikt de broodbakker voorlopig verpakkingen zonder de Britse vlag. ''Het is op dit moment buitengewoon moeilijk om de kwaliteit van brood op peil te houden. Om die reden hebben we geen andere optie dan graan dat is ingevoerd vanuit de EU te gebruiken,'' aldus een woordvoerder.

McCain Foods zegt 'een trotse ondersteuner van de Britse landbouw te zijn' maar voorlopig niet waar te kunnen maken dat haar patat en andere aardappelproducten 100 procent van Britse aardappelen zijn. Door de ongunstige weersomstandigheden is de aardappeloogst in Groot-Brittannië op het laagste peil in 35 jaar uitgekomen. Een woordvoerder van dit bedrijf stelt: ''We werken nauw samen met onze Britse telers om de gevolgen van het moeilijke jaar op te vangen maar door de bekende problemen met de oogst zijn we genoodzaakt een hoeveelheid aardappelen elders uit Europa aan te voeren.''

Of registreer je om te kunnen reageren.