Home

Nieuws

Britse boeren willen in EU blijven

Londen – De Britse boerenbonden willen dat hun land lid blijft van de Europese Unie. "In het algemeen, en ondanks onze frustraties rond sommige EU-regels, is de Britse landbouw beter af binnen dan buiten de EU", zegt hoofd beleidszaken Martin Haworth van de National Farmers Union (NFU).

De NFU reageert daarmee op de langverwachte toespraak van premier David Cameron over de positie van zijn land in de EU waarin hij woensdagochtend heeft aangekondigd dat de kiezers zich na de volgende verkiezingen in 2015 per referendum mogen uitspreken. Bij zo’n volksraadpleging wil Cameron de Britten dan ook een eenvoudige vraag voorleggen: in of uit. Volgens de premier zijn veel Britten gedesillusioneerd door de EU. Hij benadrukte echter vooral uit te zijn op veranderingen binnen de Unie zelf.

Het referendum zal, naar wordt aangenomen, op zijn vroegst in 2017 worden gehouden. Haworth zegt daarom: ‘’We gaan nu een lang debat in over de  vraag of de Britse landbouw beter af is binnen of buiten de EU. Op dit moment stel ik: binnen. Ons land zou een groot deel van zijn exportmarkten in Europa kwijt raken en die zijn voor sommige sectoren van ontzettend grote waarde. Driekwart van onze handel in landbouwproducten gaat naar andere EU-landen. Als we toch zouden kunnen exporteren, dan gebeurt dat op basis van regels en voorschriften waar we verder geen invloed op hebben en zouden we misschien ook invoerrechten moeten betalen. Daarnaast dreigt een scherpe concurrentie met boeren elders in de EU die dan nog wel toeslagrechten zouden ontvangen terwijl die voor onze boeren verdwijnen.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.