Home

Nieuws 2029 x bekeken 4 reactieslaatste update:21 jan 2013

Brits 'horseburger' schandaal breidt zich uit

Londen - Het Britse schandaal met hamburgers die restanten van paardenvlees bevatten breidt zich steeds verder uit. Nadat de grote supermarkten in totaal meer dan tien miljoen verdachte hamburgers uit de vrieskasten hebben gehaald, heeft nu ook de grootste hotelketen van het land Premier Inn een soortgelijke maatregel genomen met hamburgers voor haar restaurants.

Het Ierse vleesconcern ABP heeft inmiddels de betrokken fabriek, Silvercrest in County Monaghan, tijdelijk gesloten. Het spoor naar de herkomst van het paardenvlees blijft naar ons land leiden. Inmiddels is de NVWA dan ook bij het onderzoek betrokken.

Aangenomen dat het paardenvlees in de hamburgers is beland via proteinepoeder uit ons land en/of Spanje dat uiteindelijk is gemaakt van vlees uit Zuid-Amerika. ABP, dat in ons land een fabriek voor huisdierenvoeding heeft in IJmuiden, stelt dat nu is vastgesteld welke van de twee leveranciers op het Europese vasteland de bron voor de 'vervuiling' met paardenvlees moet zijn. Een woordvoerder van ABP wil echter niet meedelen in welk van die twee landen die leverancier is gevestigd. ''Wij doen dat pas als we absoluut 100 procent zekerheid hebben.'' De Ierse FSAI heeft de Nederlandse collega's van de NVWA vrijdagmiddag officieel om medewerking verzocht. ''Ze gaan ons nu verdere informatie sturen en aan de hand daarvan kunnen wij dan het eventuele spoor in Nederland verder onderzoeken,'' aldus de woordvoerder van de NVWA desgevraagd. Hij kan daarbij nog niet meedelen of dat onderzoek zich direct al richt op specifieke Nederlandse leveranciers van ABP.

Inmiddels duiken ook de eerste berichten op dat het eten van de hamburgers mogelijk niet zo ongevaarlijk is als tot nu toe werd gesteld. De FSA, de Britse collega van de NVWA, stelt weliswaar dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid maar voorzitter John Sleith van de organisatie van hoofdkeurmeesters is het daar niet mee eens: ''Het is niet bekend hoe het paardenvlees in de hamburgers terecht is gekomen en zo lang je dat niet weet kan je ook niet met zekerheid stellen dat het niet gevaarlijk is. Het kan afkomstig zijn van zieke of gewonde dieren, om maar wat te noemen. Het is niet door het officiële controlesysteem gegaan dus dan weet je ook niet of het gevaar oplevert of niet.''

Laatste reacties

 • agropak

  Wat een heisa wat ik begrijp is het niet eens echt( helaas) paardevlees maar een proteine poeder.

 • Mozes

  Laten ze maar eens onderzoeken wat er in 'heerlijk helder Hinneken' zit. Wij in het oosten weten dat daar paardenzeik inzit. Daarom houden wij het bij Grolsch.

 • Bison

  De enigste goeie hamburger is degene die je zelf maakt van een stuk gemalen vlees,..dan weet je wat er in zit.
  Dat kun je van die gore grijze troep in fabrieks hamburgers niet zeggen.
  Allemaal afval,vulling en vloer schraapsel

 • agratax2

  Waarom het excuus 'paardenvleespoeder', er worden de laatste tijd veel paarden geslacht en daarmee is de kans op paardenburgers duidelijk aanwezig. Laat Tesco eerlijk zijn en zeggen dat ze om economische redenen paardenvlees hebben verwerkt. Laten ze hun excuus aanbieden aan de Engelse bevolking, die leeft met de uitspraak 'Don't shoot horses, don't eat horses'.

Of registreer je om te kunnen reageren.