Home

Nieuws 3171 x bekeken

Boerenbond Deurne boekt groei

Deurne - Boerenbond Deurne heeft in 2012 circa 540.000 ton mengvoer afgezet, 4,6 procent meer dan in 2011. De verkoop van voer voor herkauwers steeg 8,7 procent tot bijna 71.000 ton, voor de Brabantse voercoöperatie een record.

De concurrentie tussen voerbedrijven blijft in 2013 moordend, aldus commercieel directeur Ruud Michels, wat de prijzen enigszins binnen de perken houdt.

De financiële prestaties worden over enkele weken verwacht, aldus Michels, die wel al kwijt wil 'erg content' te zijn met de cijfers. "Het was voor Boerenbond Deurne een beter jaar dan verwacht. De markt krimpt de laatste kwartalen met zo'n 6 tot 8 procent en dat betekent dat wij fors marktaandeel hebben gewonnen. Netto heeft Boerenbond Deurne circa 50.000 ton 'weggehaald' bij de concurrentie."

Niet alleen bij de herkauwers ook bij de diersectoren varkens en pluimvee wist Boerenbond Deurne groei te realiseren. De varkensvoederomzet steeg met 3,1 procent. Het afzetvolume pluimveevoer nam 18,2 procent toe. De druk op de markt blijft hoog, aldus Michels. Het aantal stoppers lag hoger dan het aantal uitbreiders in 2012 en de grotere bedrijven kiezen minder voor mengvoer en meer voor brijvoer.
De afdeling die droge grondstoffen verkoopt, groeit, terwijl productielocaties van Boerenbond Deurne niet op volle capaciteit draaien. Het is volgens Michels een branchebreed vraagstuk. Boerenbond Deurne produceert in Helmond, Wanroij en Oirschot. "Ik geloof dat er nog kans is op fusies tussen partijen en mogelijk vallen partijen weg. Het is goed als het druk is langs de weg, maar het wordt misschien te druk."

De concurrentie maakt wel dat voerbedrijven stijgingen in de graanprijs of de prijs van sojaschroot, citruspulp of andere producten met moeite en vertraagd kan doorvoeren.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.