Home

Nieuws 3350 x bekeken 12 reacties

Biologische landbouwbeurs: omschakelaars gezocht

Zwolle - Vijftienduizend bezoekers verwacht Joop de Looze van International Company Exhibition Management op de vakbeurs Biovak, die woensdag zijn deuren opent in de Zwolse IJsselhallen.

De beurs is bedoeld voor alle ondernemers die actief zijn in de teelt of verwerking van biologische producten. De beurs kan ondernemers de eerste aanzet geven voor een volgende stap in de bedrijfsontwikkeling.

De beurs is iets kleiner dan vorig jaar in aantal deelnemers (360 standhouders nu, tegenover 383 vorig jaar). De oppervlakte is gelijk gebleven. De Looze zegt dat de belangstelling goed is ondanks de crisis. De beurs telt een keur aan workshops en inleidingen - meer dan zestigl, variërend van de toepassing van sociale media tot de zin of onzin van het onthoornen van koeien.

Een van de opvallende workshops is het symposium van voerleverancier Reudink over omschakeling in de melkveehouderij. Er is ruimte voor de productie van 25 miljoen kilo biologische zuivel, stelt de uitnodiging. Inmiddels hebben zich meer dan 200 melkveehouders aangemeld voor het symposium, waar zich vorig jaar nog maar 97 belangstellenden meldden voor dat onderwerp.

Maurits Steverink, Ketenmanager Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, is blij verrast over die gemelde belangstelling, omdat hij tot nu toe de indruk heeft dat gangbare melkveehouders nog de kat uit de boom kijken. Hij zegt dat het voor melkveehouders aantrekkelijk wordt om te schakelen, als ze een productie hebben van ongeveer 12.000 tot 13.000 kilo melk per hectare.

Maar niet alleen voor de melkveehouderij is er ruimte in de markt, constateert Steverink. "Er is jaarlijks ruimte voor vier tot vijf nieuwe gesloten varkensbedrijven en in de vleeskippenhouderij kunnen er jaarlijks ongeveer tien stallen met 4.800 kippen bijkomen."Steverink ziet ook in de geitenzuivel nog groeimogelijkheden, met name voor de export.

Ondertussen is het areaal biologische land- en tuinbouw in het afgelopen jaar licht afgenomen. Voor Steverink zijn die cijfers een verrassing. Hij denkt dat de afname te maken kan hebben met de vergrijzing. Hij ziet zelf een pas op de plaats in bij de melkveehouderij. In dat licht is hij blij verrast met de belangstelling die er is voor het melkveehouderijsymposium.

De Biovak wordt gehouden op 23 en 24 januari in de IJsselhallen in Zwolle. Openingstijden op woensdag van 14:00 tot 22:00 uur en op donderdag van 10.30 tot 20:00 uur.

Laatste reacties

 • bertes

  de bio eieren ligt al op zijn gat. en varkens dreigt.

 • Oosting-Sietsma

  Biologisch is EEN antwoord, niet HET antwoord.

 • Demeter Griend

  Biologisch, meestal knoeiers op hun retour die het in de gewone markt niet kunnen verdienen. De echte ondernemers uitgezonderd.

 • gerjan slingenbergh

  Des te groter de invloeden van LTO, WUR, CDA, Rabo, des te eerder heb je kans op marktverstoring. Adel merkt terecht op dat het bij de bio eieren helemaal verkeerd is gegaan. Meer dan 70 % van de bio eieren worden geëxporteerd en bio kippen worden gevoerd met geimporteerd voer. Hoezo kringlopen?

 • agratax2

  Gerjan. Als ik je goed begrijp zijn de bio kippen ook al verworden tot intensieve veehouderij, zij het met aangepaste omstandigheden. Hoe creatief kan een Nederlander zijn.

 • a.kikkert

  Geef de dieren www.keltischzeezout.com Dan hebben ze veel minder antibiotica nodig, want ze worden bijna niet meer ziek en krijgen ze ca. 84 mineralen binnen. Kijk maar op uitzendinggemist.nl bij zout (10xbeter). Ook groente wordt veel smakelijker, gezonder en groeit sneller en beter als je wat zout oplost in water en dat over de gewassen giet. Verdiep je er eens in, ook de groente is dan veel minder vatbaar voor ziektes. Dus TOPPRODUKT!

 • gerjan slingenbergh

  @agratax1 Je conclusie klopt helemaal, Han.

 • bertes

  hoeveel gram zout per 1000 liter mengen?
  en waar kan je het kopen. en hoeveel dagen achter elkaar geven.
  bedankt a.kikkert.

 • Zents beheer

  Gerjan, het instorten van de markt voor bio-eieren kun je geen anderen verwijten dan de bio-sektor zelf.
  Als ik goed ben geinformeerd heeft de eigen bio-belangenbehartiging oa. Bio-next, destijds zelf regels om ongecontroleerde groei tegen te gaan geblokkeerd! Er zijn nu al bedrijven waar 30.000 kippen jaar in jaar uit om de stallen lopen te schijten, over een paar jaar is 50.000 de norm.
  In Duitsland koopt de handel voor 12-13 cent in , de tekorten worden (nu nog) met Nederlandse eieren van 10 cent aangevuld.
  Het imago is snel aan het omdraaien nu blijkt dat bio-eieren helemaal niet gezonder/duurzamer zijn.
  Nog niet lang geleden tijdens de dioxine-crissis in Duitsland, profiteerde het bio-ei nog terwijl juist daar het dioxine probleem ligt.
  Je kunt de consument niet lang voor de gek houden .

 • gerjan slingenbergh

  Toen ik nog bestuurslid was van de BPV,biologische pluimveehouders vereniging, vijf jaar geleden, heb ik gewaarschuwd voor ongebreidelde groei van de sector.
  Men wilde niet inzien dat zoiets leidt tot overproduktie.
  Want zei de meerderheid van de leden; als wij niet doen doen dan doen ze het in het buitenland wel. Dat zijn meningen die voort komen de LTO school.
  De door mij genoemde instellingen (bedrijven) faciliteren die onlogische groei.

 • bertes

  misschien een idee om een tegen belangen club op te richten. tegenover het biohuis. biohuis is van de lto.
  een nieuwe belangen vereniging voor de kleine biologische boer. alleen die boeren die onder de norm zitten die afgesproken is.
  voorbeeld alleen die mogen lid zijn. die onder de 12000 legkippen, onder 150 zeugen gesloten. onder 60 melkoeien. enz.
  ik denk als je dan een goede naam hebt. en een goede logo, die je dan op de produkten kunt plakken. dan is het gebeurd met de grote groeiers. en met biohuis.

 • gerjan slingenbergh

  Het biohuis is een jaar geleden opgericht. Er zijn nog weinig aktiviteiten van de grond gekomen. Ik heb begrepen dat LTO de financiële planning nog niet heeft goedgekeurd. En dat komt weer doordat er niet genoeg biologische boeren lid willen worden van deze club. Ik ben voorstander van een nieuwe vereniging die
  de werkelijke belangen van de boeren behartigd.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.