Home

Nieuws 9732 x bekeken 23 reacties

Arrestatie directeur champignonkwekerij

Den Haag - De 51-jarige directeur van het grote champignonbedrijf Prime Champ in Limburg is maandag door de Inspectie SZW aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte.

Het Functioneel Parket, dat het onderzoek leidt, heeft dat maandag desgevraagd bevestigd. In augustus werden ook al drie leidinggevenden van het bedrijf opgepakt vanwege de zaak.

Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij zich schuldig heeft gemaakt aan uitbuiting van werkneemsters uit Polen. Ze zouden zijn onderbetaald, heel lange werkdagen hebben moeten maken en vrijwel geen vrije tijd hebben gekregen. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen. Bij het bedrijf werken honderden pluksters.

De Inspectie SZW heeft ook nog een 40-jarige man aangehouden die zou hebben meegewerkt aan het manipuleren van de arbeidsuren van de Poolse werkneemsters.

Prime Champ is al vaker in opspraak geweest. In 2007 verrichte de Arbeidsinspectie onderzoek bij Prime Champ vanwege een klacht van vakbond FNV Bondgenoten over onderbetaling en lange werktijden. Destijds kon er geen bewijs worden gevonden. Het bedrijf stond vorige maand centraal in twee veelbesproken afleveringen van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over wantoestanden in de champignonteelt.

In augustus zei Prime Champ zich niet te herkennen in de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. "Alle arbeidsovereenkomsten voldoen aan de wettelijke regels", zo reageerde het bedrijf destijds in een verklaring. Directeur Geert V. zei naar eer en geweten te handelen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt in een reactie het tegengaan van uitbuiting een prioriteit van zijn departement. De actie van maandag geeft volgens hem aan dat de overheid werk maakt van het aanpakken van misstanden op de arbeidsmarkt.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Met dank aan de champignontelers die in het programma 'keuringsdienst voor waren' hun woordje deden. Dat is ook niet helemaal zuiver en het onderzoek moet dieper om te kijken waarom deze andere telers zover gingen.
  Die hebben een kostprijsprobleem in NL en dat proberen ze op deze manier uit te bannen.
  Prime Champ werkt met een Polencontructie om niet failliet te gaan. Telers die puur met Nederlandse arbeiders werken gaan het in Nederland niet halen. Voorbeelden genoeg bekend in de hele tuinbouwsector dat dat niet meer uit kan !!!! Al zou het uit kunnen en zit er geen verschil in loonkosten dan nog willen veel bedrijven liever met Polen e.d. werken vanwege de werkbereidheid.

 • Sylke

  Iedereen moet zich aan de wet houden om geen concurrentie vervalsing te krijgen
  eigenlijk moet dat Europees geregeld worden
  Ook bedrijven die champignons kopen van dergelijke bedrijven moeten onderzocht worden
  Als het niet uitkan moet je op een gegeven moment de stekker er uithalen en geen uitbuiting toepassen, dat is moderne slavernij
  Wel is het zo dat de werkbereidheid bij Polen een stuk hoger is dan bij Nederlanders, dus ik kan me voorstellen dat een bedrijf liever Polen heeft, maar dan wel volgens CAO laten werken
  En consumenten (supermarkten) moeten een eerlijke prijs betalen voor de champignons en groente en fruit
  Het moet niet zo zijn dat AH en soortgenoten er hun concurrentiestrijd op baseren

 • van Giessen Plants

  de instanties dat dit soort zaken behandelen is er op uit bedrijven kapot te maken, als je met dit soort volk te maken krijgt hoeven hun niet te bewijzen dat je schuldig bent maar moet jij kunnen bewijzen dat je niet schuldig bent!!!! (rare wereld)
  geloof je nou echt zelf dat er tegenwoordig nog uitbuiting (slavernij genoemd) bestaat,
  er zijn duizenden Polen in ons land die allemaal contact met elkaar hebben, als ze ook maar denken dat ze bij een ander een cent meer kunnen verdienen zij ze gevlogen, er zal vast wel eens wat fout gaan maar dat staat niet in verhouding met wat deze onderzoeksinstanties willen bereiken, als je alles strikt volgens de regels moet doen is een rendabele bedrijfsvoering niet mogelijk, daar zijn dan boekhouders en adviseurs en advocaten voor om daar creatief mee om te gaan!

 • joannes

  De PvdA in de regering en zij moeten bewijzen dat ze voor de arbeiders opkomen! Dat via de EU veel concurrentie is op de arbeidsmarkt maken ze zich niet druk om. Zij zijn het die een EU arbeidsmarkt voorstellen en dan geconfronteerd worden met ¨constructies¨. Dit is toch de nivelering die de Politiek voorstaat! Lonen en werkgelegenheid evenredig verdelen over de EU?

 • Albert leemreize

  Los van het feit dat ik het niet eens ben met de mening van Van Giessen plants. Doet de mening dat wanneer je alles volgens de regels doet een rendabele bedrijfsvoering niet mogelijk is me denken aan de wielrenners welke zeggen: je wint de tour niet zonder doping. Ik heb een boomkwekerij en wanneer het me goed zou gaan ben ik dan ook verdacht?

 • info36

  Het gaat maar om 1 ding: landbouwproducten worden over het algemeen niet betaald. Daardoor worden bedrijven gedwongen groot te worden om lage kostprijs
  te realiseren, maar zelfs die grote bedrijven moeten kunstgrepen uit halen om de kost te verdienen. Verkeerde zaak,maar de harde werkelijkheid. Dus gewoon goede prijzen betalen voor voedsel. Wil voor de consument niets zeggen want bijvoorbeeld 50 eurocent meer betalen voor een bakje champignons is t.o.v. een inkomen peanuts. Voor de kweker is het de redding.

 • joannes

  Een ding is duidelijk: met al deze negatieve aandacht kan dat bedrijf ook zijn faillissement aanvragen, want geen mens gaat er meer werken en geen afnemer wil er meer championns van afnemen om niet ook betrokken te raken bij dit drama! Maar ja dat zullen ze wel bedacht hebben voordat ze deze aktie ondernamen. Het ¨name and shame¨ zal meer gebruikt gaan worden! Het lijkt een trend te gaan worden!

 • gambanar

  De beleidsmaker in de ganse EU dienen wakker te worden en zich te beseffen dat naar onze normen in elk BRICS land onder hetgeen wij slavenregime noemen , gewerkt wordt .Dit is cultuur gebonden ! . Goed of slecht ?? Een arbeider is een vrij mens die kiest voor dergelijke situaties te aanvaarden of niet.Ondertuusen drijft dergelijke ingesteldheden van de overheid producties naar de BRICS landen , waarna geproduceerde producten geëxporteerd worden naar EU en in de consumptie terecht komen.Voedselveiligheid en een controle er op ,produceren aan concurrentiële prijzen is belangrijk en als een Pool of wie dan ook bepaalde voorwaarden accepteerd ,is dat een zaak tussen bedrijf en arbeider. Liberaliseer de arbeidsmarkt ,zonder inmenging van de politiek en ieder vindt zijn weg !Dat de politiek eerst terug zelf gezond wordt en het bedrijfsleven met rust laat.Dat is OOK democratie en ieder is vrij om zelf een bedrijf op te richten en zich zogezegd rijk te maken. De bedrijfswereld doet dit met arbeiders als productiemiddel ,de politieker stelt zijn inkomen veilig door de burger en het bedrijfsleven belastingen onder dwang te laten bepalen .Waar ligt het verschil ? Wie zijn de grootste slavendrijvers in deze Westerse maatschappij??

  Emiel Arron

 • kiepel

  Gewoon fatsoenlijk met medewerkers omgaan! De rest van de argumenten is kul.

 • Frenske

  Je hebt gelijk kiepel,als je niet op een normale fatsoenlijke manier met je personeel om kunt gaan,ben je als ondernemer geen knip voor je neus waard en moet je alles maar zelf doen,dus kleiner blijven.

 • weert

  de mensen werken per kg en dit wordt omgerekend naar uren,goede pluksters verdienen zo meer en de de langzame hangen aan de trom.

 • info36

  Kiepel en Frenske snappen er niets van. Als je klein blijft zijn de vaste lasten te hoog en kun je helaas niet blijven bestaan. Dus zijn alle kleinere champignonkwekerijen gestopt, bedrijven die vroeger een dikke boterham hadden
  toen de landbouwproducten nog wel betaald werden. Toen de prijzen zakten door een gebrek aan marktwerking ( weinig inkopers door grote supermarkten ), werden de bedrijven gedwongen te stoppen of grootschalig verder te gaan en proberen de kosten flink te drukken. Dan krijg je dus zulke praktijken.
  Oplossing : gewoon betalen voor voedsel!

 • agratax2

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat Den Haag met de Vakbond voorop geen idee hebben waarom er met Polen constructies gewerkt (moet) word(en)t. De arbeidskosten zijn in Nederland per eenheid product hoger dan elders. We werken ca. 3 weken / jaar minder elders op de wereld, onze minimum lonen zijn hoger dan elders ook vergeleken met Duitsland. Nu zijn er mensen die bereid zijn om tegen voor hun idee Super werk omstandigheden te werken in onze tuinbouw, waar de Nederlandse werknemer zijn neus voor ophaalt, moeten deze mensen samen met het bedrijf gesloopt worden. Het zal mij dan ook niet verbazen als alle nieuwe bouw binnen deze bedrijfstak straks plaats vindt over de grens in een gebied waar de arbeidscondities gunstiger zijn en door de steeds meer opkomende contractteelt de zo geroemde Handelskanalen in Nederland van mul en gener waarde meer zal zijn. We hebben Vrijhandel en Vrijverkeer bedacht om er beter van te worden en nu blijkt dat er grootte nadelen aan zitten. moeten er weer dammen worden opgeworpen om het vrije verkeer van Arbeid en vooral het voordeel hiervan te beteugelen. Dit betekent dat nog sociale zaken nog de vakbond echt voor Vrijhandel en vrij verkeer zijn.

 • jordi 1455

  agratax1

  er zijn zoveel werklozen (behalve arbeidsongeschikten) en die verrekken het nog om in de groentes te werken. ze zitten liever werkloos thuis van een uitkering te leven dan dat ze tussen de asperges zitten te werken en een salaris krijgen.
  Ik vindt dat de staat programma's moet opstarten dat bedrijven die werklozen in dienst willen nemen subsidie krijgen (50% van het miniumjeugdloon per werknemer). dit betaalt zich terug op de langer termijn doordat er meer geld voor de schatkist komt omdat er meer mensen werken en minder werklozen zijn.

 • joannes

  In grote lijnen ben ik met je eens @agratax! en wil daar aan toevoegen dat het minimum loon e.d. op een Nederlandse norm voor een land wat gemiddeld erg goed betaald werk heeft ivm zijn specialisaties, handel, logistiek, financiën, diensten, technologie e.d. In die samenstelling van banen wordt het voor de Agro steeds moeilijker te concurreren voor de banen en voor de bijbehorende lonen. In Landen als Roemenië, Polen maar ook Oost Duitsland kunnen de vakbonden dromen van zoiets. De vakbeweging, de overheid en natuurlijk ook de opkopers bij de retail jagen dit arbeids intensieve werk gewoon de grens over! EN moeten oppassen die andere Agro banen ook niet weg te jagen!

 • haverboer1

  Lekker, als je een nederlander krijgt die niet gemotiveerd is en liever was thuis gebleven. Geef mij maar de enthousiaste pool die wel aan een leestafel wil zitten om aardappelen te sorteren en het jammer vind dat het sorteren bijna klaar is.

 • agropak

  Zie helemaal NIETS in subsidie geven aan werkgevers. Je krijgt er echt niet meer werkwilligen door, net zoals haverboer schrijft je bent er maar klaar mee als je een onwillige, lees werkschuw tuig binnen haalt. Uiteindelijk saboteren ze de zooi ook nog om maar niet te hoeven werken. In rotterdam of omgeving hebben ze ook grprobeert om werkschuw tuig in de kassen te jagen dit op straffe van korting op de uitkering als maar er kwam geen hond op dagen

 • agratax2

  De uitdaging van de toekomst is hoe krijgen we in het 'rijke' westen weer eigen mensen aan het werk in de voedsel productie. Nier alleen Nederland heeft dit probleem in USA werken miljoenen illegalen in de voedselproductie omdat eigen werkelozen het vertikken. Ik vrees dat een land dat zijn eigen voedselproductie verzaakt, zijn bevolking niet serieus neemt en alleen maar denkt aan korte termijn winsten.

 • drikhend

  Beste mensen wees eens echt eerlijk . Elk bedrijf of werkgever moet het minimum loon betalen . Hier kan in Nederland niemand iets mee opbouwen . Denk alleen al aan de woonlasten enz. Als een bedrijf dit minimum loon niet kan betalen is er iets niet goed . Of bedrijf draait slecht of de opbrengst prijzen zijn slecht . Het laatste zal in veel gevallen wel de oorzaak zijn . Het is dan de vraag moet de werknemer bloeden voor de lage prijzen . Hij of zij moet evenveel voor een brood betalen dan degene die miljoenen per jaar beurt bij de bedrijven die de producten verkopen die hun ge oogst hebben . En de boer of tuinder mag de joker spelen en de grijpstuiver verdelen . Pak dit eerst maar eens aan . Maar de macht van deze lui is veel groot . Het is voor de werkgever toch veel beter dat werknemers goed gaat en goed verdienen en met plezier werken . En prestatie meer en beter wordt en hun geld laten rollen . Dit is goed voor de economie . Ik werk liever met mensen die te vrede zijn dan dat je moderne slavenhouder moet spelen om de zakken van de afnemers te spekken .

 • drikhend

  Beste Agratax 50% subsidie fijn . Snel ontslag aanvragen voor al het vast personeel in Nederland . En dit gat opvullen met uitzendkrachten tot de wacht tijd voorbij is . En je personeel met subsidie kunt aan nemen . Dat is geld verdienen . Denk u nou werkelijk als mensen slecht beloond worden of gevoel krijgen uitgebuit te worden . dat deze een binding met bedrijf krijgen of opbouwen . En dat hele Polen verhaal is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn . Hier moet men ook als een bok op een haverkist bovenop zitten . Anders bedotten ze je ook .

 • agratax2

  drikhend. Als je gelijk hebt, dat de ondernemer slecht is of de opbrengstprijzen te laag zijn voor een rendement, dan betekent het dat deze ondernemer als hij echt ondernemer is, zijn bedrijf moet stoppen. Bij te hoge kosten die komen door lokale omstandigheden, zal hij zijn bedrijf moeten verplaatsen naar een land met lagere kosten. Ben ik weer aangekomen bij de Nederlandse politiek; 'koop daar waar de prijs het laagst is, ook al betekent dat dat je als natie afhankelijk wordt van andere landen betreffende je voedselvoorziening. Dit zal zolang goed gaan tot je geld op is en zolang je vanwege te hoge kosten geen export kunt plegen zal de staatskas snel leeg zijn een ander gevaar is Politieke onrust en de Chinese wil om hun voedsel en arbeid voor de toekomst veilig te stellen. Nederland heeft maar één 'grondstof' van betekenis en dat is Voedsel, het gas raakt op, delfstoffen hebben we niet. Wat willen we dan exporteren om valuta te generen om de voedselvoorziening veilig te stellen? Nederland breekt door haar luxe leventje, werk uitbesteden aan buitenlandse arbeidskrachten en eigen werkelozen niet tot werk aanzetten, haar economie af ter wille van de HANDEL(aren). Is dit ook niet één van de oorzaken van de financiële ellende in Amerika?

 • hrbollen

  wil even wat kwijt over poolse lonen en nederlandse ,er zit bij het minimum loon soms maar weinig verschil op papier mischien niet er zijn uitzendburo,s in nederland die betalen voor schoonmakers/zorg 7,- bruto ook zzpers in de bouw worden fors uitgebuit nederlanders kunnen beter naar polen gaan er is daar veel werk en lonen zijn hetzelfde nederlanders willen wel werken mischien halen ze n het westen hun neus er voor op werken in land en tuinbouw zwaar werk is er bijna niet meer in land en tuinbouw en wat dan nog

 • drikhend

  Beste hrbollen Uitgebuit u schrijft het goed . Dit gebeurt overal . En het ergste dat er bedrijven zijn in de voedsel keten die bulken van het geld en dit geld ook nog proberen het onder te brengen in landen waar weinig of geen belasting betaald hoeft te worden . De boer en tuinder weinig voor zijn product betalen . En hier zelf een dikke marge opzetten . En dan subsidie op lonen gaan geven om werkloze de producten te laten oogsten om de boeren en tuinders in zadel te houden . En dus nog minder te hoeven betalen want de productie zal dan ook toenemen . Dus deze rijke lui nog meer spekken . In China buiten ze de plattelandsbevolking uit zoals ze dat hier heel vroeger ook deden . Dit door dat deze mensen arm zijn . Nu in Nederland platteland weer uitgebuit doordat we in overschot markt zitten . Wat weer kan lijden tot armoede .Moet dit over de nek van de arbeider uitgevochten worden . De kleine man/vrouw moet bloeden voor de enorme heb zucht van de rijke lui . Moeten wij boeren daar ons voor lenen?.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.