Home

Nieuws 2 reacties

Agrarische export gestegen naar €75 miljard

Berlijn - Het agrarische handelsoverschot van Nederland is in 2012 gestegen met een €0,5 miljard, terwijl het totale Nederlandse handelsoverschot halveerde tot €13,6 miljard.

De Nederlandse agrarische export is in 2012 opnieuw toegenomen. Met een groei van €3,2 miljard nam de waarde van de agrarische export toe van €72,2 miljard in 2011 tot €75,4 miljard in 2012, dat is een stijging van ruim 4,5%. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakte deze nieuwe cijfers van het LEI bekend tijdens haar bezoek aan de Grüne Woche in Berlijn.

Van alle Nederlandse agrarische export wordt maar een vijfde deel geëxporteerd buiten de 27 landen van de Europese Unie. Duitsland is daarbij verreweg de belangrijkste handelspartner van Nederland als het gaat om agrarische producten. Staatssecretaris Dijksma was bijzonder te spreken over deze cijfers. "Dit resultaat bereiken we alleen met onze dynamische en innovatieve agrarische sector. Een sector die we moeten koesteren”, aldus Dijksma tijdens de presentatie van de cijfers in Berlijn. “Daarom ga ik er alles aan doen om het ondernemerschap te ondersteunen en te versterken. Dat wil ik doen door innovatie te stimuleren, de samenwerking van overheid, ondernemers en kennisinstellingen te verstevigen en de land- en tuinbouw een centrale plaats in mijn beleid te geven."

Net als in 2011 liet de Nederlandse agrarische handel in 2012 opnieuw een flinke groei zien. Zowel de totale invoerwaarde als de totale uitvoerwaarde van agrarische producten stegen met respectievelijk 5,7% en 4,4%. De totale Nederlandse goedereninvoer en -uitvoer (incl. agrarische producten) nam toe met resp. 4% en 3%.

In tegenstelling tot het totale handelsoverschot steeg het agrarische handelsoverschot in 2012 ten opzichte van 2011 nog wel. De agrarische export groeide met €0,5 miljard ten opzichte van 2011, dat is twee procent groei. Daarentegen halveerde het totale handelsoverschot van €27,1 miljard tot €13,6 miljard.

De Nederlandse agrarische handel speelt zich vooral af met onze buurlanden. Zowel bij invoer als bij uitvoer is Duitsland daarbij onze belangrijkste handelspartner. Het afgelopen jaar exporteerde Nederland voor €19,4 miljard naar onze oosterburen, dat komt neer op 26% van de totale export. Van de agrarische importen komt 19% uit Duitsland. De afgelopen jaren groeit vooral de export van zuivel, in de laatste drie jaar met gemiddeld 14%. Daarnaast gaat het vooral om groenten en fruit, sierteelt, eieren en vlees. De belangrijkste producten bij invoer uit Duitsland zijn zuivel, vlees, granen en graanbereidingen. Bij de zuivelinvoer gaat het vooral om onverwerkte melk, wei en mager melkpoeder. Naast Duitsland zijn met name België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk belangrijke partners in de agrarische handel. De 27 landen van de Europese Unie hebben samen een aandeel van ruim 80% in de Nederlandse agrarische exporten en ruim 60% in de agrarische importen van Nederland.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    als dijksma hier zo blij mee is waarom zet ze zich dan niet meer in om de boeren vooruit te helpen, ik zie alleen maar dat ze voor de vernietigende natuurplannen is

  • joannes

    Schoenmaker1, in de politiek verstaat bijna iedereen de kunst, een in de praktijk negatieve, beperkende, sturende, patroniserende maatregel of bestuurs initiatief positief te communiseren, te verkopen. En Dijksma is inmiddels een veteraan in dit werk: de politiek. Dus let goed op bij wat ze zegt! En als ze, zoals boven genoemd: Daarom ga ik.... enz, en Speciaal: Dat wil ik doen door innovatie...... enz! Zegt ze eigenlijk, ik ga me flink bemoeien met de huidige structuur in de sector en zal proberen mijn ideeën met speerpunten te stimuleren, door te drijven. Daarmee kan de sector dus weer maatregelen en natuurlijk stimulerings subsidies verwachten die bestaande bedrijven in waarde, verdiencapaciteit, concurrentie positie,..... bedreigen! Het is héél bedriegelijk politicy op woorden te geloven, zij zullen zich pas op waarde bewijzen met hun maatregelen die ze verdedigen en ... ondertekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.