Home

Nieuws 1136 x bekeken 1 reactielaatste update:14 jan 2013

USDA: minder mais beschikbaar, prijs stijgt

Washington - De VS heeft minder mais beschikbaar dan gedacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) houdt in de nieuwe Wasde-prognose de maisproductie weliswaar stabiel op 273,8 miljoen ton. Maar de veehouderij in de VS verbruikt volgens het USDA 7,5 miljoen ton mais meer dan gedacht. Door de langdurige droogte hebben veehouders minder ruwvoer geoogst. Ze moeten meer voer aankopen, redeneren de USDA-analisten.

Voor de export blijft nog maar 24,1 miljoen ton over. Vorig seizoen verkocht de VS nog 39,2 miljoen ton mais op de wereldmarkt. Het land is al decennialang verreweg de grootste maisexporteur. Maar als de prognose van het USDA uitkomt dan komt Argentinië dit seizoen met een maisexport van 19,5 miljoen ton aardig in de buurt van de VS.

De VS heeft aan het eind van dit seizoen nog een voorraad van 15,3 miljoen ton mais. Dat is bijna 10 miljoen ton minder dan aan het begin. Het USDA stelt dat de beschikbaarheid van mais nog nooit zo krap is geweest in de VS. In 2011 oogstte de VS nog 314 miljoen ton mais. Door de droogte is 13 procent minder mais geproduceerd in 2012, ondanks dat de akkerbouwers in de VS sinds de jaren dertig niet meer zo'n groot areaal hebben ingezaaid. Uiteindelijk is volgens het ministerie 4 miljoen van de 39,4 miljoen hectare mais niet geoogst in 2012. Het gebeurt zelden dat zo'n groot deel van het areaal verloren gaat tijdens het groeiseizoen.

Op 1 december had de VS volgens het USDA nog 200 miljoen ton mais op voorraad, zo vlak na de oogst. Dat is 17 procent minder dan op 1 december 2011.

De wereld oogst dit seizoen 852,3 miljoen ton mais. Het verbruik ligt bijna 16 miljoen ton hoger waardoor de eindvoorraden op de wereld fors krimpen. Op de termijnmarkt in Chicago stegen de noteringen vrijdagavond voor de maiscontracten voor oogst 2012. De contracten voor de nieuwe oogst daalden, omdat analisten een verdere uitbreiding verwachten van het maisareaal in de VS.

Eén reactie

  • ed12345

    Al decenies lang de grootste mais producent sinds dat mais een echt akkerbouw gewas is zijn het de usa die bij ver de grootste waren niet vergeten dat ALLEEN de staat Iowa in de 60er en 70er jaren 2 vijfde van de mais van de hele wereld produceerde

Of registreer je om te kunnen reageren.