Home

Nieuws

Yara-landbouwprijs naar Afrikaanse vrouwen

Oslo – De Yara-landbouwprijs voor 2012 is uitgereikt aan Agnes Kalibata, de landbouwminister van Rwanda, en scheidend bestuursvoorzitter Eleni Gabre-Madhin van de Ethiopische termijnmarkt voor grondstoffen (ECX). Beide vrouwen hebben volgens het comité, ingesteld door kunstmestconcern Yara, een belangrijke bijdrage geleverd voor een Afrikaanse Groene Revolutie.

De leiders bewijzen volgens Yara-directeur Jorgen Ole Haslestad dat grote verandering ook in een complexe en moeilijke situatie kan worden bereikt. Volgens de Noor hebben Kalibata en Gabre-Madhin boeren en vertegenwoordigers van andere schakels in de voedselketen bij elkaar gebracht. Kalibata slaagde erin in zes jaar tijd de voedselonzekerheid weg te nemen. Rwanda geeft nu 10 procent van het overheidsbudget uit aan landbouw.

Gabre-Madhin zette in 2008 een beurs op waar veel kleinschalige koffieboeren hun voordeel mee doen. Mede door het opzetten van een marktplaats is de exportprijs voor koffie fors gestegen. Met de prijs wil Yara het belang van de transformatie van de internationale landbouw benadrukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.