Home

Nieuws 273 x bekeken

‘Windenergie kan wel concurreren met kolencentrales’

Delft - Windenergie staat onterecht in een kwaad daglicht. De technologie bespaart wel degelijk CO2 en fossiele brandstof en bij een gelijk speelveld kan windenergie financieel goed concurreren met fossiele energie. Dat stelt onderzoeksbureau CE Delft in reactie op een kritisch artikel van hoogleraar klimaateconomie Richard Tol in De Telegraaf.

Tol beargumenteerde onlangs dat windenergie nooit zijn investering terugverdient. Volgens CE Delft, dat wijst op twee uitgebreide studies uit 2011 en 2010, wordt hierbij echter geen rekening gehouden met alle maatschappelijke kosten, van CO2 tot fijn stof. Wanneer deze door de elektriciteitsproducent betaald zouden moeten worden, is de kostprijs bijna gelijk aan kolencentrales.

De prijs van opwekking van windenergie daalt bovendien door schaalvergroting. Volgens CE Delft kunnen door het opzetten van slimme en meer geavanceerde energienetten de kosten van het hebben van back-up energiesystemen, nodig omdat het niet altijd waait, worden beperkt.

CE Delft beargumenteert dat het vanuit economisch oogpunt verstandig is dat de overheid geen keuze maakt voor één technologie, maar juist een gelijk speelveld creëert voor zon, biomassa, kernenergie en kolen.

Of registreer je om te kunnen reageren.