Home

Nieuws 2976 x bekeken 6 reacties

Waterpeil IJsselmeer niet 1,5 meter omhoog

Den Haag - Het waterpeil in het IJsselmeer zal definitief niet met 1,5 meter worden verhoogd om de nationale voorraad zoet water zeker te stellen.

Volgens staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) volstaat het om het peil minder te laten stijgen en tijdens de zomer het waterpeil te laten fluctueren. Dat staat in de begroting van het Deltafonds, die dinsdag naar buiten is gebracht.

Hoe hoog het peil in het IJsselmeer wel wordt, geeft Atsma niet aan. Hij denkt dat het mogelijk is op korte termijn een voldoende grote waterbuffer te creëren met relatief beperkte ingrepen en flexibel peilbeheer. Atsma waarschuwt dat de plannen wel 'gepaard gaan met de nodige investeringen'.

Komend jaar moet worden uitgewerkt hoe het zoet water in Nederland precies moet worden beheerd. Die voorstellen gaan dan in 2014 naar de Tweede Kamer.

Oud-minister Cees Veerman adviseerde eerder als voorzitter van de Deltacommissie om het waterpeil in het IJsselmeer te verhogen met 1,5 meter. Omdat er een tekort dreigt aan zoet water, lastig voor bijvoorbeeld industrie en boeren, is er meer opslag nodig. De voorkeur ging toen uit naar een verregaande verhoging van het peil in het IJsselmeer, een van de belangrijkste bronnen van zoet water.

Atsma stelt in de begroting verder dat er nog veel werk te doen is om de dijken in Nederland aan de normen te laten voldoen. Op sommige plekken, zoals in het rivierengebied en bij Almere, is mogelijk meer bescherming nodig. Dat zal de komende twee jaar onderzocht moeten worden.

Laatste reacties

 • Mels

  Die Veerman heb ik ook nog nooit serieus genomen,die lult met alle winden mee en vult ondertussen zijn zakken met Nederlands EU geld dat via zijn Franse akkerbouwbedrijf weer in NL komt.Op het moment dat die 1,5mtr verkondigt werd wist iedereen die een beetje weet van kwelwater dat dit niet ging gebeuren.

 • Jan Zonderland

  Te kort aan water in Nederland??????????
  Ik heb het IJsselmeer nog nooit droog zien vallen.
  De Veerman kletst maar wat voor zijn ongetwijffelt riante vergoeding.

 • Frans Smit

  Zou wel kunnen als er ergens een uitgedroogd veendijkje wegspoelt.

 • Mels

  Veendijken spoelen weg door achterstallig onderhoud en het verwijderen van de schapen die de zode aanstampen en kort en dicht houden,in een ver verleden kon men op die plekken niets anders dan van veen een dijk maken en ze wisten toen al dat er schapen op moesten lopen om te zorgen dat ie stevig bleef,wat doen ze nu,schapen weg en klepelen maar lekker voor de zode die er niet is en de dijk is zo slap als wat.

 • m.nieuweboer

  Meindert,
  Afspraken die Veerman maakt moet je met een korrel zout nemen.Hij sprak in 2003 met de Tweede kamer af dat er een gedegen bodemonderzoek naar bodemleven zou komen naar de nadelige gevolgen van het injecteren van mest in de bodem.Het afgesproken onderzoek is helaas nooit uitgevoerd.Niet verwonderlijk dat men niet meer op het CDA stemd als z.g.n.belangrijke politicie hun afspraken niet na komen,of zoals met het Ijselmeer maar luchtfietsen.

 • minasblunders1

  Als dat onderzoek er wel was gekomen had je die uitkomst ook met een korrel zout moeten nemen. Veerman heeft immers in Wageningen een dikke vinger in de pap (waar niet trouwens). Een flink bedrag richting Wageningen is voldoende om de gewenste uitkomsten te krijgen. Laten we eerlijk zijn: er is helemaal geen onderzoek nodig naar de nadelige effecten van mest injecteren op het bodemleven. Dat die nadelige effecten er zijn snapt een ieder die een klein beetje ontwikkeld is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.