Home

Nieuws 3 reacties

Wageningse wetenschappers: Dijkhuizen bedrijft politiek

Wageningen - Een tiental wetenschappers van Wageningen Universiteit vindt dat bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen met oproepen tot intensivering van de sector politiek in plaats van wetenschap bedrijft. Ze stuurden een uitvoerig pleidooi voor een minder intensieve landbouw, en vooral een Dijkhuizen die niet namens “Wageningen” spreekt.

Dijkhuizen riep in april in het Financieele Dagblad en deze week in Trouw op tot omarming van de intensieve landbouw, volgens hem de enige manier om de groeiende wereldbevolking te voeden. Hij haalt daarbij uit naar de biologische sector. Al in april ontstond volgens ingewijden onrust over Dijkhuizen's houding.

Volgens professor Edith Lammerts van Bueren, specialist met biologische veredeling, leeft binnen de universiteit “ontzettend veel verontwaardiging” over de uitlatingen van Dijkhuizen “Het standpunt van Dijkhuizen wordt nu overal gezien als de mening van Wageningen maar er ís helemaal geen wetenschappelijke consensus over hoe de milieubelasting terug te dringen en een groeiende wereldbevolking te voeden. Hij maakt ongevraagd keuzes voor ons allen.”

Volgens de hoofdauteur van het pleidooi, professor plantwetenschappen Paul Struik, wordt het standpunt van Dijkhuizen in het debat door specialisten als “extreem” gezien. “Dijkhuizen heeft gelijk dat er een grote productieslag moet worden gemaakt om het wereldvoedselprobleem, maar er is geen standaardrecept.” De wereld kan niet zomaar worden als Nederland, aldus Struik, die wijst op enorme verschillen in sociale context, beschikbaarheid van arbeid etc.

De briefschrijvers stellen dat in Afrika boeren nog slechts een fractie van de potentiële opbrengsten realiseren. Met het dichten van de kloof tussen wat nu gehaald wordt en wat de kleine boer met geringe extra inzet van hulpbronnen kan bereiken, slaat de mensheid volgens de schrijvers een grotere slag dan met het breder toepassen van het Nederlandse intensieve model. In dat kader wijzen de schrijvers erop dat ook de biologische sector in Nederland wel 9 ton graan per hectare oogst, een veelvoud van wat in Afrika wordt gerealiseerd.

Dijkhuizen stelt dat de Nederlandse boer de Usain Bolt, een hardlooplegende, van de voeding is, aldus de briefschrijvers. “Maar Bolt komt niet ver, hooguit 200 meter.” Dijkhuizen heeft inmiddels onderzoekers uitgenodigd voor een discussie over de laatste wetenschappelijk inzichten.

Laatste reacties

  • joannes

    Die Dijkhuizen stelt zich veel te dienstbaar op voor het Nederlandse Agrarische Exportbedrijf. Wetenschapplijke neutraliteit en nieuwsgierigheid worden verkocht! Natuurlijk zijn veel bedrijven geinteresseerd, kennis en matriaal te verkopen maar in al die potentiële klant landen zullen er klimaten en culturen zijn die grote aanpassingen vragen op de bestaande Nederlandse bekende omgeving. Neem alleen de beschikbaarheid van water en zon. Dat hij de Nederlandse agrarische kenniscentra in de internationale eredivisie wil laten spelen is een nobel streven, dat hij daar de politieke ruimte voor nodig heeft is ook duidelijk en alleen met die argumenten kan ik zijn verhaal begrijpen. Maar laat hij daarbij niet zijn wetenschapplijke diverse basis, WUR, vergeten, bij het poneren van een quasi wetenschapplijke visie.

  • 2582234

    Ik kom regelmatig in Africa,de africaners hebben gemiddeld niet het denkvermogen en de inzet die wij hier hebben.Genoeg eten voor eigen familie vinden zij al genoeg.Bij ontwikkelingsprojecten is in doorsnee na een jaar niet veel meer over,DUS DOEN JULLIE EERST JE HUISWERK MAAR EENS GOED VOOR DAT JE WAT ROEPT!!!!!

  • kok999

    Dan maak ik me zorgen over het aantal Wageningers dat de boerderij leest. de discussie op dit forum was maar matig bezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.