Home

Nieuws laatste update:14 sep 2012

Voerkosten raken vleesreus Rusland niet

Moskou – Cherkizovo heeft ondanks hoge voerprijzen de laatste zes maanden een nettowinst geboekt van 96 miljoen dollar (75 miljoen euro), 46 procent meer dan een jaar geleden. De omzet van het Russische vleesconcern is in dollartermen 9 procent toegenomen tot 749 miljoen dollar (580 miljoen euro). Het bedrijf, onderdeel van een ware vleesrevolutie in Rusland, zoekt verdere groei door meer vlees te verwerken in producten met een hogere prijs zoals gerookte worst.

Cherkizovo is de laatste jaren uitgegroeid tot het grootste vleesbedrijven in Oost-Europa. De groei is deels gefinancierd door een beursgang in Londen, die een investering van 1 miljard dollar in moderne varkenshouderijen, pluimveehouderijen en slachterijen mogelijk maakte. Recenter heeft de integratie ook groot geïnvesteerd in de teelt van granen voor de voervoorziening.

Volgens topman Sergei Mikhailov helpt deze laatste keuze het bedrijf nu enorm. De prijs van voertarwe is volgens het Russische analistenbureau Sovecon in Rusland opgelopen tot 7.900 roebel (195 euro) per ton. De vrees bestaat dat de prijs van voertarwe nog veel verder oploopt wanneer de oogst op het Zuidelijk Halfrond tegenvalt. Mikhailov denkt dat in een dergelijk scenario de bedrijfsresultaten begin 2013 wel geraakt zullen worden.

Cherkizovo profiteert zeker ook van de koersdaling van de roebel tegenover andere belangrijke munteenheden. Braziliaanse slachterijen klagen juist over de hogere waarde van de real. Cherkizovo vergrootte in eigen land tevens het marktaandeel omdat de centrale overheid de import van Europese en Braziliaanse exporteurs van varkensvlees en rundvlees in maart stillegde.

Het aandeel van Cherkizovo staat niettemin onder druk in Londen, vooral doordat wordt gespeculeerd over gevolgen van de recente Russische toetreding tot de WTO. Rusland heeft invoerrechten voor de import van varkens verlaagd en de Europese handelscommissaris Karel de Gucht heeft aangekondigd dat als Rusland niet snel meer afgesproken liberaliseringsstappen zet, de EU zaak zal maken bij de EU. Niettemin verklaart Cherkizovo te verwachten dat de regering van president Poetin bepaalde steunmaatregelen zoals een vrijstelling van winstbelasting voor vleesconcerns in stand houdt.

Rusland wil graag zelfvoorzienend zijn qua vlees, wat een revolutie op het platteland vergt. In dat kader heeft Poetin onlangs in Azië investeerders opgeroepen tot investeringen, die op termijn ook bijdragen aan de voedselzekerheid in het dichtbevolkte Noord-Azië. Op dit moment voorzien Russische bedrijven in de helft van de binnenlandse varkensvleesconsumptie en 80 procent van de pluimveeconsumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.