Home

Nieuws 641 x bekeken

Vleesminderen leidt tot veel minder CO2-uitstoot

Delft – Als Nederlanders drie tot vier dagen per week geen vlees eten en voor het overige deel duurzaam vlees, neemt de milieubelasting door vleesproductie met 75 procent af. De CO2-uitstoot zou halveren waarmee het effect net zo groot zou zijn als bij een halvering van het aantal auto’s. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau CE Delft.

CE Delft heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Natuur en Milieu. CE Delft stelt dat de productie van dierlijke eiwitten een groot beslag legt op ruimte. Voor het verbouwen van veevoer voor de Nederlandse vleesconsumptie zou 87 procent van de oppervlakte van Nederland nodig zijn. Het ruimtebeslag is goeddeels onzichtbaar omdat de hectares vooral in verre landen als Brazilië en Argentinië liggen.

CE Delft stelt dat de overheid met betrekkelijk kleine maatregelen de vleesconsumptie kan sturen. Een vleestaks van 1 euro per kilo leidt volgens de vorsers tot een 13 procent verminderde uitstoot van CO2. Ook een btw-verhoging van 6 naar 21 procent leidt tot een effect in deze orde van grootte, evenals het verplicht bijmengen van plantaardige producten in vlees en het vergroten van de kennis over vleesproductie.

Daarbij kan volgens de organisatie worden gewezen op meer effecten dan het ruimtebeslag alleen. De verzuringsimpact door consumptie van vlees, zuivel en eieren is bijvoorbeeld net zo groot als een kwart van de totale Nederlandse verzuring. Ook de vermesting en impact op de biodiversiteit in het buitenland is extreem schadelijk, aldus de CE Delft.

Of registreer je om te kunnen reageren.