Home

Nieuws 14 reacties

Vion verwerpt reddingsplan Schotse fabriek met 1.700 banen

Broxburn – Vion Foods UK heeft tot grote teleurstelling van de bonden en de Schotse regering een reddingsplan voor de met sluiting bedreigde vleesfabriek Hall’s of Broxburn verworpen. Dat betekent dat de 1.700 werknemers van de fabriek naar alle waarschijnlijkheid binnenkort op straat staan.

De Britse tak van Vion heeft begin juli aangekondigd dat Hall of Broxburn zo goed als zeker gesloten zou worden. Dat luidde een consultatieperiode met de bonden en andere betrokkenen in, die drie maanden moet duren. De Schotse regering stelde daarop samen met de bonden en andere betrokkenen een werkgroep in. Die kwam met het plan om de fabriek door de overheid te laten kopen waarna Vion het bedrijf op commerciële basis terug kon leasen. Bovendien heeft de werkgroep daarbij zo’n vijf miljoen aan mogelijke besparingen in beeld gebracht terwijl de overheid ook bereid was kapitaalinvesteringen in het bedrijf te doen.

Volgens minister van financiën John Swinney heeft Vion International het plan echter afgewezen. Peter Bekkers, CEO van Vion International, heeft dat persoonlijk aan Swinney laten weten, aldus de minister na een bijeenkomst van de werkgroep. Volgens de minister zal de sluiting van de fabriek Vion echter toch al tussen de 20 en 30 miljoen euro gaan kosten. "Dat is in principe een negatieve investering, dat geld kan je dan beter in het behoud van de fabriek steken."

Kamerlid Graeme Morrice, die het district Livingstone vertegenwoordigt waar het Schotse hoofdkantoor van Vion staat, stelt: "dit besluit roept de vraag op of ze wel van plan waren om de fabriek open te houden en suggereert dat het senior management al heeft besloten om er van weg te lopen. Het management wil gewoon niet met ons om de tafel gaan zitten om de zaak te bespreken."

De bonden, die Vion eveneens verwijten nooit echt aan de werkgroep deelgenomen te hebben, willen nu zo snel mogelijk met de Nederlandse directie om de tafel om de verdere gang van zaken te bespreken.

Een woordvoerder van Vion Foods UK heeft de verwerping van het plan bevestigd: "gezien de verliezen en de ingewikkeldheid en inefficiënte indeling van de fabriek kunnen we helaas deze steun niet accepteren. Het zou verkeerd zijn om gemeenschapsgelden te aanvaarden in de wetenschap dat het veel minder is dan het bedrag dat nodig is om de kernproblemen op deze locatie op te lossen en er alleen maar toe zou dienen om de sluiting uit te stellen."

Laatste reacties

 • joannes

  Wie bij Vion neemt de verantwoording van deze belachelijke dure investering van destijds? Hier gaat het zuur verdiende geld over de balk!

 • gsl

  Helemaal mee eens. Was bijvoorbaat al een kansloze missie

 • politiek

  Ik vrees dat er nog wel meer lijken uit de kast zullen komen bij VION. Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland. Hopenlijk is het geen kerkhof vol.

 • boerkebrabant

  ja, dit kost de varkenshouderij weer handen vol geld. de boeren die bij de fanclub van vion horen zullen wel een iets lagere kg prijs krijgen, waarna de concurentie waar ik aan lever ook niet het onderste uit de kan hoeft te laten zien, zo kost het mij dus ook geld, dank je wel vion

 • aarthamstra1

  Vion onze boerenbedrog organisatie toont hier zijn ware aard. Nog zijn werknemers nog zijn leden (boeren) zijn van tel. Geen overleg ,geen inspraak
  Dat is het idee.

 • BoB de Bakker

  Wat is het alternatief? Kunnen jullie het beter?

 • wgtroosendaal1

  Vroeger(kort geleden) hielden ze het geld in bij kleine boertjes en gaven de grotere nieuwelingen(mesters)of verliesgevende activiteiten bij een betere toeslag.Sturen in blijvers(extra opbrengts om te investeren!!) en niet blijvers middels toeslagen en kortingen op het onfatsoenlijke af.Die zijn er niet meer.Nu gaat al het geld naar hun eigen verliesgevende activiteiten en leidt het ondermaatse presteren eerst tot sanering in het buitenland(manager wegsturen is een stok) en daarna in Nederland.Juist nu want dan heb je minder last met begrip(zielig doen tactiek).De boel zal langzamerhand wel opgesplits worden(populair en goede en minder goede onderdelen).Jammer voor de werknemers dat er zulke zakkenvullers zoveel macht hadden,en de boeren.Let op je prijs en vergelijk want het zijn acteurs maar sommige boeren varen er wel bij en durven niet meer(meelopers krijgen meer voor hun dieren).

 • joannes

  Bob de Bakker, het probleem van Vion is dat het gebaseerd is op een overproducerende omgeving waar ze alleen maar een methode behoeven te selecteren om het vlees maximaal te verwaarden. Hun methode/strategie was concentreren en kostprijs verlagende technieken. Ze hebben, met hun investerings macht, zich nooit geintresseerd op en voor product ontwikkeling en bv marktontwikkeling. Nederlandse supermarkten worden voor een belangrijk deel door buitenlandse leveranciers beleverd! Het is schandalig dat in je de strijd verliest in je eigen achtertuin. Je kan zelfs de PvdD tot een symtoom benoemen hoe ze hun eigen productie gebied hebben verwaarloost in PR, Productontwikkeling, Marktontwikkeling, Verkoop potential, enz,... en dan naar Schotland een fabriek overnemen, waarvan je de indruk krijgt dat ze de fabriek nooit gezien hebben voordat ze hem kochten, wanneer je de productiviteit analiseert. Een boer met gezond verstand had ze kunnen wijzen op deze inconsequenties in hun beleid.

 • politiek

  Ik denk dat beide eerdere reageerders # 7 en 8 het goed verwoorden. Een agendapuntje vergeten ze nog en dat is dat de manegers, directeuren , bestuurders de eigen zakken goed gevuld zullen hebben en waarschijnlijk de zakken van belangenbehatigers erbij ook goed gevuld werden om die monddood te houden. Helaas voor de slachtoffers van VION , de wernemers van VION en de boeren. Met name de gezinsbedrijven. Niet die directeuren dus , die zullen heus wel een goed pensioentje en bonusje hebben. Maar om agrarisch Nederland niet nog verder te laten afglijden moet de koers geweldig verlegd worden anders trekt zodadelijk VION in zijn ondergang nog veel meer mee. Gewoon massa bulkproducten maken zoals VION deed kan ieder. Mogelijk is het een kans dat de varkens zodadelijk ook tot waarde gebracht kunnen worden in een slachterij die de consument wil en begrijpt. We zullen eerst eens de gesprekken afwachten van AH en hopenlijk zitten daar niet teveel bestuurders bij die ook VION hebben laten afglijden. Dan zal het een verlenging van de pijn worden maar geen oplossing , ook voor AH niet. Zullen ze daar weer gaan praten voor eigen belang ( doodlopende weg) of voor belang van de consument en producent (boer) ? ( toekomst )

 • drientje

  Ik heb ook het idee dat VION iets te veel aandeel varkens van de grote jongens heeft ontvangen. Deze grote jongens leveren nl allemaal aan VION. Het feit dat deze jongens konden overleven de laatste jaren, moet volgens mij ook een goede (beter dan de rest) opbrengstprijs aan te grondslag liggen. Veel gezinsbedrijven zijn afgehaakt bij VION, omdat deze opbrengstprijs moesten inleveren tbv de grote leveranciers.

 • joannes

  Drientje , het is precies die vorm die ze aanhangen! Massa productie en schaalvoordelen om de laagste prijzen aan te kunnen bieden maar ze vergeten product en markt ontwikkeling. Wat heb je aan een massaproduct wanneer je het duizende kilometers moet wegbrengen voor een wereldmarkt prijs? En het is een doodlopend pad want voor het goedkoopste produkt is er altijd wel ergens een alternatief al is het maar omdat de euro tov de dollar of de ruble stijgt. Met een product en markt ontwikkeling ga je voor iets dat unique is en lastiger te coöpieren. Het geeft je marge ruimte en een buffer voor directe concurrentie. Enkele Nederlandse supermarkten hebben Engelse en Ierse leveranciers die dat wel hebben begrepen.

 • BoB de Bakker

  Hoe kan je van iets wat de concurent voor een appel en ei aanbied iets unieks maken. Neem bijvoorbeeld de biologische sector. Het loopt daar maar het houd niets over. In het winkelschap neemt de consument toch vaak het goedkoopste als het kan kiezen tussen een standaard worst, een biologische worst of een unieke worst. Ik denk dat in Nederland de kosten te hoog worden, we concureren onszelf uit de markt met dure quota, luchtwassers, super de luxe voer e.d. Per direkt een vergunningstop invoeren en nieuwe schuren bouwen in oost Duitsland, Polen of Oekraine.

 • joannes

  Bob de Bakker, wat er dan aan de hand met dat Rondeel ei? Als dat geen marketing en product ontwikkeling is? Tot en met de Prins is er bij de opening, de wetten worden er op aangepast en de PvdD en de Dierenbescherming staan te klappen. En.... de Supermarkten moeten nu het Rondeel eitje in het schap hebben omdat de klant er naar vraagt. De biologische scharreleieren liggen er goedkoper naast! Zoiets hadden ze ook met dat varkensvlees moeten doen. De klanten willen in ¨Disney Land¨ hun boodschappen doen met leuke verhalen en schuldloos een stukje vlees op tafel. Nu dat had VION marketing technisch moeten begrijpen en het was een stuk makkelijker voor de de boeren geworden met een hogere marge. Minder varkens voor een goede boterham en iedereen blij.
  http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2011/6/ING-aandeel-varkens-voor-vleesconcepten-verdubbelt-voor-2020-AGD568799W/

 • BoB de Bakker

  Joannes, daar zit iets in uw redering. Maar waarschijnlijk was de nood bij de varkenshouders nog niet zo hoog dat ze zelf iets dergelijks ontwikkelen en voorstellen. Want het rondeel ei komt niet uit de koker van de handel. Trouwens in de varkenshouderij zijn er ook voldoende concepten maar een varken met een leefruimte van 1 m2 brengt geen 20% meer op dan een varken op een leefruimte van 0,8 m2. Dus daarom nog heel veel varkens op minder dan 0,8 m2. Logisch toch!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.