Home

Nieuws 1270 x bekeken 3 reacties

Verhagen gaat marktmacht supermarkten onderzoeken

Den Haag – Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gaat onderzoek doen of de supermarkten die eenzijdig een korting hebben opgelegd aan leveranciers zich aan de regels houden.

Die toezegging deed hij in de Tweede Kamer, na vragen van VVD-Kamerlid Eric Ziengs, Carola Schouten van de Christenunie en Kees Verhoeven van D66.

“De inkoopkortingen zoals Albert Heijn en Jumbo die eenzijdig opleggen, kunnen onder het verbod op misbruik van economische machtsposities vallen. Het bewijs van misbruik van een economische machtspositie op basis van de huidige wetgeving is echter ingewikkeld. Om te beginnen moet de NMA aantonen dat Albert Heijn en Jumbo een economische machtspositie hebben en vervolgens moet worden aangetoond dat beide daarvan misbruik hebben gemaakt",zegt Verhagen.

In het onderzoek dat Verhagen gaat doen, wil hij kijken of de huidige regelgeving voldoende is en of er voldoende stappen zijn die de sector zelf kan nemen om de situatie te verbeteren.

Het ministerie helpt daarom bij de opstelling van een gedragscode over eerlijke handelspraktijken tussen afnemers en leveranciers, met daarbij een laagdrempelige geschillenbeslechting.

De emoties liepen in de Tweede Kamer hoog op. Politici vrezen dat het onderzoek van Verhagen niets uithaalt, omdat het niet het eerste onderzoek is. “Ik vind het op een bananenrepubliek lijken als een aantal grote partijen bepalingen oplegt en een aantal boeren korting krijgt, ook als zij daardoor klem komen te zitten in de bedrijfsvoering. Met een gedragscode, waarover we eer maanden gaan praten, zijn de boeren niet geholpen. Ik wil horen van de minister wat hij gaat doen.”  Ook Verhoeven wijst erop dat dit onderwerp al tien jaar speelt en dat er niets gebeurt.
Verhagen benadrukt dat hij indien er sprake is van een oneerlijke handelspraktijk, hier een einde aan wil maken. De resultaten van het onderzoek komen voor het eind van het jaar.

Laatste reacties

  • bankivahoen

    Ik vermoed dat ik de uitkomst van het onderzoek al weet: We hebben niets kunnen vinden dat er op duidt dat er onrechtmatigheden plaats vinden of plaats hebben gevonden!! De resultaten zullen er NIET aan het eind van het jaar al zijn,zoiets gaat veel langer duren,het wordt dan weer naar de achtergrond gedrukt en vergeten. Wel kans dat er in de toekomst enkele politici een hoog geplaatste functie bezetten in een of andere inkooporganisatie of raad van commisarissen dan wel raad van bestuur! Wanneer ziet men als agrarische sector eens in dat de grens van het toelaatbare al jaren geleden overschreden is! De overheid heeft hier het geluk dat de Nederlandse agrarier niet de Franse mentaliteit heeft,want dan waren de rapen allang gaar.Niet gek dat er 35 boeren per week het bijltje erbij neergooien!

  • agratax2

    bankivahoen. Laten we eerlijk zijn AH doet nauwelijks zaken met boeren. Ze kopen via de afzet organisaties in. Doorgaans zijn dit ook grote (multinationals) en die trekken zich als co-op, dus verlengstuk van de boeren leden, geen snars aan van de problemen die dit voor hun leden oplevert. Als Vion of de grote groente veilingen (groothandelsonderneming) deze 2 % korting beantwoorden met het niet beladen van de AH vrachtwagens op dat zelfde moment, wat betekent dit voor AH. AH heeft lege schappen voor de boeren het weten. Er zal geen handelaar zijn die van het ene moment op het andere dit toeleveringsgat kan opvullen. Maar de heren verkopers durven niet net als hun leveranciers omdat ze zich laten aanpraten dat AH op dat moment wegloopt en elders koopt tegen lagere prijzen. Wie zal voor minder dan bodem prijzen willen leveren aan een klant die zijn contract verplichtingen niet nakomt als het hen goed uitkomt.

  • joannes

    Wanneer je nu eens positief naar deze ontwikkeling kijkt en argumenten aandraagt die het onderzoek helpen kan het misschien wat worden! Het waren 3 partijen, VVD,D66 en Cristen Unie, die het verzoek aan een demissionair CDA minister doen en het onderzoek min of meer opdragen. De VVD komt zodirect natuurlijk weer in de regering! Kortom een redelijk positieve positie om iets te bereiken. Dat Rabo onderzoek is nogal duidelijk in de machtverhouding in de keten: primair -2%, verwerkers 17% en distributie/retail 22%. Deze verdeling moet verantwoord kunnen worden el lijkt gewoon struktureel uit balans. En iets wat uit balans is komt een keer in een crisis. Het zou de Politiek sieren een crisis in de primaire sector te voorkomen. Draag argumenten aan waarom het zo is gekomen en hoe het zou kunnen worden opgelost. Misschien verdrinkt dan het kalf niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.