Home

Nieuws 3433 x bekeken 4 reactieslaatste update:14 sep 2012

Veel nieuw bloed in landbouwcommissie

Den Haag – De economie- en landbouwcommissie van de Tweede Kamer wordt flink opgeschud.

Naast het al aangekondigde vertrek van agrarische woordvoerders Ger Koopmans (CDA), Janneke Snijder (VVD), Richard de Mos (PVV) en Esmé Wiegman (Christenunie) zal ook Rik Grashoff (GL) de Kamer verlaten; zijn partij kreeg woensdag een flinke dreun van de kiezer, waardoor hij buiten de boot is gevallen.
Bij veel fracties was het een spannende avond voor de landbouwkandidaten. Urenlang leefde Carla Dik-Faber tussen hoop en vrees, maar nu heeft het er alle schijn van dat de nummer vijf van de Christenunie straks toch mag aantreden. Bij de PvdA leek het er aanvankelijk niet op dat Tjeerd van Dekken direct zou worden herkozen; door een indrukwekkende eindspurt van de sociaaldemocraten wist hij uiteindelijk toch zijn plekje veilig te stellen.
Hoogleraar duurzame landbouw en Eerste Kamerlid Eric Smaling was minder gelukkig. Hij stond zestiende op de SP-lijst, terwijl er de partij op vijftien bleef steken. Ook de nummer 21, Nicole van Gemert, heeft de Kamer dus niet gehaald. Van Gemert deed in de campagne de landbouwdebatten namens de SP. PVV’er Karen Gebrands stond net als Smaling één plek te laag.
De zetels van Helma Lodders (VVD), Dion Graus (PVV), Elbert Dijkgraaf (SGP), Stientje van Veldhoven (D66) en Esther Ouwehand (PvdD) zijn daarentegen geen moment in gevaar geweest. Ook nieuwkomer Jaco Geurts (CDA) haalde de Kamer met gemak. Overigens moet de Kiesraad de uitslag nog definitief vaststellen en kan de toewijzing van restzetels nog tot kleine verschuivingen leiden.

Laatste reacties

 • Mozes

  Moeten wij gelukkig zijn met Dion Graus, Stientje van Veldhoven en Esther Ouwehand?

 • agratax2

  Mozes Gezien de politieke achtergrond van deze drie zie ik hier geen voordeel voor de boeren.

 • BetterCows

  Zwaargewicht Elbert Dijkgraaf zit er gelukkig wel in .

 • J@gertje

  Mozes,
  Er smeult al een tijdje iets tussen Geert Wilders en Dion Graus, en dat schijnt geen liefde te zijn.
  Het zou zomaar kunnen dat Dionneke te populair gaat doen binnen de PVV, en daar is Geert niet blij mee.
  De verkiezingen zijn voorbij dus het probleem om Dionneke te wieberen is lang zo groot niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.