Home

Nieuws 13 reacties

Veel minder vogels op platteland

Zeist - Het aantal vogels op het platteland in Nederland is de afgelopen 50 jaar met 70 procent afgenomen.

In 1960 zaten er nog 1.000 vogels op een vierkante kilometer, nu zijn dat er 300. Daarmee gaat het aantal boerenlandvogels in ons land harder achteruit dan in de rest van Europa, zo meldt Vogelbescherming Nederland maandag.

Uit cijfers van BirdLife bleek eind juli al dat op het Europese boerenland het aantal vogels was gehalveerd.

De cijfers voor Nederland zijn gebaseerd op tellingen door SOVON Vogelonderzoek Nederland (vanaf 1990) en schattingen (in de jaren voor 1990) uit literatuur erover.

Laatste reacties

 • kok999

  Het lijkt me moeilijk te bewijzen dat het samengaat met een uitbreiding van de maisteelt.
  Mocht de mais echter een voordeel opleveren voor de reeenstand dan ben ik benieuwd of deze is gestegen in dezelfde periode.

  Nederland rond de bronstijd had waarschijnlijk ook veel meer reeen dan kieviten.

  Voor de volledigheid zou er ook een uitspraak moeten worden gedaan over de populatie kraaien/roeken en eksters. Als dit aantal eveneens is gedaalt is het werkelijk verontrustend nieuws.

 • Tjarie

  En wat is de invloed van het verkeer?
  Dagelijks zie ik dode vogels.

 • schoenmakers1

  en de zogenaamde natuurgebieden waar helemaal niks wil leven, gewoon een dooie biezenboel

 • degroot20

  Hebben ze hier het aantal ganzen niet meegetelt?

 • Danny25

  in de westhoek in west vlaanderen is het ook heel erg. enkel duiven en kraaien zie je nog.

 • aarthamstra1

  Klopt , ook in Ermelo zie je alleen nog kraaien, kouwen,buizerds en meeuwen . Vossen en dassen ,zie ze niet maar alle kippen, krielen, eenden, tammeganzen hebben ze wel opgevreten. Vrees dan ook dat dat ook het einde is van de weide vogels. wel of geen mais. Ondanks ook de extra 250 vierkanten kilometer ( natuur) rotzooi heeft daar aan niet geholpen .

 • bankivahoen

  Wat me wel opvalt is dat je steeds meer 'vreemde 'vogels telt op het platte land.Die zitten de oorspronkelijke steeds meer in de weg!

 • Bison

  Hoe kan het ook anders met al die mensen in dat vliegenpoep grote landje.
  Het meeste land word gespoten met van alles en nogwat,dat helpt het insecten bestand naar de knoppen waar vele vogels van leven,er word ook te veel eenzijdig geteelt
  in de steden en dorpen doen de katten ook hun best de zangvogels uit te roeien,de roofvogels doen de rest
  Die paar natuur gebieden die er nog over zijn zijn meestal te klein om een volledig eco system in stand te kunnen houden.

 • T@deler

  @degroot20

  Ik denk het niet, de gans is te zeldzaam.
  Ze beperken hun tot 27 algemeen voorkomende boerenlandvogels :
  Slobeend, Patrijs, Grutto, Tureluur, Houtduif, Zomertortel, Veldleeuwerik, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Graspieper, Gele kwikstaart, Grote lijster, Spotvogel, Spreeuw, Ringmus, Steenuil, Kwartel, Oeverzwaluw, Grasmus, Roek, Scholekster, Kievit, Wulp, Geelgors, Torenvalk, Roodborsttapuit, Putter.

 • henk fledderus

  ik denk dat de boeren stand ook wel ongeveer zo hard afgenomen is.
  laten we alles de schuld geven behalve de wet geving.
  dit heeft niets te maken met de vossen stand.
  ook niet met natuur gebieden waar geen beest wil zitten.
  en ook niet met mest injectie pligt.
  welterusten..... toch wel mooi dat ze even de tijd genomen hebben om de vogletjes te tellen die er niet waren. nog maar wat natuur gebied er bij.

 • Romeijn

  Hier is al eerder over gepubliceerd; waarbij de intensivering van de landbouw als oorzaak gezien werd. Het is een feit waarbij het verder niet nodig is om ongenuanceerde onzin te verkopen. Sommige medeboeren hebben blijkbaar te weinig werk omhanden...

 • info48

  De vogelbescherming moet de naam veranderen in roofvogelbescherming want dat doen ze in feite.....menen die mensen nu echt dat de buizerd,valken,kraaien .eksters enz. enz. met de vossen,marters enz.enz. gras eten???
  Zijn ze hoogst verbaast!......... heuuuuuu????? hoe kan dat dat nou ....de weide vogels, zangvogels, zeg maar prooi vogels, decimeren!!!!.............das de schuld van de boeren!....hoor ik ze denken.
  Eigenlijk maken ze er, ondanks hun goede bedoelingen, gewoon een rotzooi van!

 • Henk Tennekes

  De neonicotinoide insecticiden brengen het insectenaanbod beneden het bestaansminimum voor vogelsoorten, die op insecten zijn aangewezen om hun jongen groot te krijgen. Neonicotinoiden breken de voedselketen, omdat de insecten worden gedecimeerd. Als deze stoffen niet worden verboden, zal het ecosysteem instorten, en daarvan zal ook de mens uiteindelijk ook de dupe worden. Het is vijf voor twaalf.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.