Home

Nieuws

VVD grootste in exitpoll

Den Haag - De VVD en de PvdA hebben woensdag beide een enorme verkiezingswinst geboekt. In de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos Synovate in opdracht van NOS en RTL blijft de VVD de PvdA een zetel voor: 41 om 40 zetels. Voor beide partijen is dat een winst van 10 zetels.

De uitkomst ligt voor beide partijen fors hoger (rond de 5 zetels) dan in de peilingen van de afgelopen dagen. VVD en PvdA hebben nu samen zelfs een meerderheid in de Tweede Kamer, maar hebben dat in de Eerste Kamer niet.

Alle andere partijen hebben enorm te lijden onder de premiersrace tussen VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom. De PVV van Geert Wilders verliest met 11 zetels onverwacht veel en komt op 13. Het CDA werd bij de vorige verkiezingen gehalveerd en verliest nu weer fors: 8 zetels. De christendemocraten houden er 13 over. In 2006 haalde toenmalig CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende nog 41 zetels.

De SP van Emile Roemer die deze zomer in de peilingen nog op 38 stond, maar gedurende de campagne enorm verloor aan de PvdA van Samsom, komt uiteindelijk uit op 15 zetels, dezelfde score als 2 jaar geleden.

D66 stond lang op forse winst in de peilingen, maar houdt daar niet meer dan een winst van 2 zetels aan over en komt op 12. GroenLinks lijdt het verwachte dramatische verlies en komt op 4 zetels. De ChristenUnie verliest een beetje en komt op 4. Nieuwkomer 50Plus komt met 3 zetels in de Kamer. De SGP stijgt een zetel en komt op 3. De Partij voor de Dieren houdt de 2 zetels die zij nu heeft in de Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.