Home

Nieuws

'VVD en PvdA veroordeeld tot elkaar'

Rijswijk - "De VVD en de PvdA zijn veroordeeld tot elkaar." Dat concludeert politicoloog van de Universiteit van Amsterdam Philip van Praag op basis van de exitpoll. Volgens hem gaat de verdeling in de Eerste Kamer een belangrijke rol spelen in de informatie en de formatie.

De VVD en de PvdA zouden een coalitie van twee partijen kunnen smeden in de Tweede Kamer, maar in de Senaat komen ze met 30 van de 75 zetels bij lange na niet aan een meerderheid. "Ik weet niet of er een partij op zit te wachten om een coalitie van alleen de PvdA en de VVD te gedogen in de Eerste Kamer. Wellicht dat D66 of het CDA dat doet. Maar de Eerste Kamer bindt zich niet makkelijk, dus dan moet je toch de informatie in met één of twee partijen extra."

Volgens Van Praag zouden de twee grootste partijen kunnen aftasten welke onderwerpen zonder problemen door de Senaat komen en wat de hoofdpijndossiers zijn. Dan zouden de PvdA en de VVD samen aan de slag kunnen. "De informatie gaat dan voor een deel om de persoonlijke verhouding. Die lijken mij redelijk, het is niet zoals met Bos en Balkenende."

"Of Rutte of Samsom zal echter wel in de Kamer gaan zitten, dus het is de vraag wie er vicepremier wordt", analyseert Van Praag.

Voor de SP zal de kater volgens Van Praag enorm zijn. "De SP liet zich gek maken door de peilingen. Ze zetten Emile Roemer neer als een mogelijk premier, maar die campagne konden ze niet volhouden. Het zou goed kunnen dat er veel SP-kiezers verward zijn thuis gebleven. Of ze zijn bijvoorbeeld, mede door het punt van de pensioenleeftijd, naar 50Plus of de PvdA gegaan."

Volgens de politicoloog lijkt ook de PVV-kiezer thuis te zijn gebleven. "De PVV heeft sowieso wat meer moeite om de kiezer naar de stembus te krijgen. Die zullen voor een deel zijn thuis gebleven en voor een deel naar de VVD zijn gegaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.