Home

Nieuws

VVD en PvdA eerste optie

Den Haag – VVD en PvdA geven er vooralsnog de voorkeur aan een coalitie te vormen waarvan in elk geval hun partijen deel uitmaken. Wel constateren zij nog grote onderlinge verschillen.

Dinsdag sprak de liberale verkenner Henk Kamp met alle lijsttrekkers. Premier Rutte (VVD) heeft hem laten weten dat er eventueel ook een derde partij kan aanschuiven, zolang dat maar niet de SP is. Samsom daarentegen houdt de deur voor de socialisten van Emile Roemer open.

Zelf ziet Roemer een kabinet van VVD en PvdA niet zitten. Hij geeft de voorkeur aan een centrum-linkse coalitie, bestaande uit PvdA, SP, CDA en D66. CDA en D66 houden echter voorlopig de boot af, zij vinden dat de twee grootste partijen eerst maar eens samen moeten kijken hoever zij kunnen komen. PVV-leider Geert Wilders heeft Kamp laten weten zich op te maken voor de oppositiebankjes.

Donderdagavond werd bekend dat Jolande Sap aanblijft als aanvoerder van Groenlinks, ondanks de forse verkiezingsnederlaag. De partij verloor woensdag zes van de tien zetels. Wel wordt er een commissie in het leven geroepen die de campagne gaat analyseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.