Home

Nieuws

Tweede Kamer stelt discussie mestbeleid drie weken uit

Den Haag - De landbouwcommissie van de Tweede Kamer heeft op verzoek van enkele partijen de schriftelijke inbreng over het mestbeleid uitgesteld naar 25 september.

Een meerderheid ging akkoord met het verzoek om de termijn te verlengen tot na de verkiezingen. SGP, VVD en CDA waren tegen uitstel, maar hadden daarmee geen meerderheid. PvdA, SP, D66, Christenunie en Partij voor de Dieren waren voor het voorstel van uitstel. PVV en Groenlinks hebben niet gereageerd, waarbij het principe 'wie zwijgt stemt toe' van kracht werd.

De partijen zouden hun visie op het wetsvoorstel van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aanvankelijk uiterlijk woensdag 5 september geven.

De SGP is niet te spreken over het uitstel. De partij wijst erop dat de partijen het hele zomerreces de tijd hebben gehad om over het wetsvoorstel na te denken. "Bovendien is het onderwerp niet controversieel verklaard", aldus een woordvoerder. Het wetsvoorstel kan dus gewoon behandeld worden.

De SGP vindt dat de Tweede Kamer en de regering snel duidelijkheid moeten geven over het mestbeleid. "Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn", vindt de SGP, die overigens zeer kritisch is over de snelle invoering van het wetsvoorstel, per 1 januari 2013. "Met het uitstel en de bijbehorende vertraging laat de Kamer zich niet van haar beste kant zien", vindt de SGP.

Ger Koopmans (CDA) vermoedt dat er een politieke achtergrond zit bij het besluit van partijen om uitstel te vragen. "Het begint bij een paar weken, maar het kan op deze manier zomaar maanden gaan duren. Daar zitten boeren niet op te wachten. De onzekerheid voor boeren neemt op deze manier toe", zegt Koopmans. Hij zegt dat het nog wel haalbaar is om de wet per 1 januari van kracht te laten worden. "Maar dan moeten we wel hard doorwerken."

Doelstelling is dat de het wetsvoorstel nog dit jaar door de Tweede- en Eerste Kamer wordt behandeld, zodat de nieuwe wet per 1 januari van kracht kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.