Home

Nieuws 473 x bekeken

Syngenta: meer innovatie, hogere omzetdoelstelling

Bazel – Syngenta verwacht dat de omzet voor zijn acht 'strategische' gewassen voor 2020 25 miljard dollar (19,4 miljard euro) bedraagt, waar eerder werd gerekend op 22 miljard dollar. De verwachtingen zijn volgens de Zwitserse producent van zaad en gewasbeschermingsmiddelen positief bijgesteld vanwege grotere investeringen in innovatie en een belangrijke wijziging van strategie.

In mei verhoogde Syngenta haar omzetdoelstellingen al voor mais en tarwe, maar de producent ziet ook snelle groei bij gewassen die voorheen als minder belangrijk golden. Het bedrijf maakte deze week op een bijeenkomst voor investeerders in India bekend nu op een omzet van 5 miljard dollar te rekenen voor rijst en groente. Het nieuws stuwde het aandeel Syngenta tot historische hoogte.

Bestuursvoorzitter Mike Mack zegt dat het bedrijf de vruchten plukt van een strategiewijziging. Syngenta heeft de historische en bij veel concurrenten nog geldende scheidslijn tussen zaad en agrochemicaliën opgeheven om complete oplossingen aan boeren en tuinders te kunnen leveren. “Sinds onze nieuwe strategie is aangekondigd in februari 2011 hebben we ons toegelegd op de snelle integratie van onze commerciële teams en brede toepassing van innovatie.”

De bijstelling volgt op de geruchtmakende voorgenomen overname van Devgen, een Belgische biotechnologieproducent dat onder meer werkt aan het weerbaarder maken van rijst en andere gewassen. Zowel Syngenta als Devgen werken aan transgene gewassen. Syngenta biedt omgerekend 403 miljoen euro. De overname volgt overigens op overnames van branchegenoten Bayer Cropscience en BASF. Syngenta stelt dat vooral de rijstactiviteiten van Devgen kunnen bijdragen aan oplossing van honger in de wereld.

De hogere omzetverwachting van Syngenta en het voornemen technologieën in de veredeling en agrochemie te combineren is goed ontvangen door analisten van Deutsche Bank. De Duitse zakenbank berekent dat de cijfers een jaarlijkse omzetgroei van 7,3 procent impliceren terwijl de bank eerder uitging van een jaarlijkse groei van 5,8 procent. Deutsche Bank stelt bovendien dat de groeiverwachtingen ook voor andere dan de 8 als strategisch aangeduide gewassen zeer positief zijn. Syngenta verstaat onder strategische gewassen mais, oliezaden, suikerbieten, suikerriet, rijst, sojabonen, tarwe en groente.

Of registreer je om te kunnen reageren.