Home

Nieuws 1023 x bekeken

Slechte weer en overstromingen tarten Britse boeren

Edingburgh – Onophoudelijke regen, soms twee dagen achter elkaar, en een zware storm spelen veel Britse boeren parten.

Vooral in Noord-Engeland en Schotland zijn de laatste resten van de graanoogst vaak verloren gegaan, terwijl ook de aardappelen verder te lijden hebben. Bovendien heeft een reeks plattelandsgebieden te kampen met overstromingen, in sommige gevallen al voor de tweede keer dit jaar.

In grote delen van het land is deze week in één dag even veel regen gevallen als normaal voor de hele maand september. Dat leidde er onder meer toe dat de snelweg A1, de voornaamste verbinding door Noordoost-Engeland, bijna twee dagen volledig afgesloten moest worden. In dit deel van Engeland maar ook in Schotland en in Wales staan veel velden onder water. Verder klagen ook de boeren in Ierland al tijden over het weer, waarbij hevige regen de problemen deze week nog eens heeft verergerd.

"Dit is een jaar vol extremiteiten in het weer, veel mensen willen het nu ook zo snel mogelijk achter zich zien te laten. Waar mogelijk wordt de oogst verder afgerond en hopelijk krijgen we wat wintergewassen de grond in. Vorig jaar was een prima jaar wat opbrengsten betreft maar dat is dit jaar volstrekt de andere kant uitgevallen", aldus voorzitter Andrew Moir van de sectie akkerbouw bij de National Farmers Union of Scotland.

De graanoogst blijft in heel Groot-Brittannië zowel in opbrengst per hectare als wat kwaliteit betreft achter bij die van vorige jaren. Bij aardappelen is net de helft binnen van wat vorig jaar rond deze tijd werd geoogst waarbij de opbrengst per hectare eveneens achterblijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.