Home

Nieuws 889 x bekeken

Schok door de zaal bij CDA na fors verlies

Den Haag - Bij het CDA ging woensdagavond een schok door de zaal toen uit de exitpoll bleek dat de partij 8 zetels heeft verloren en op 13 zetels uitkomt in de Tweede Kamer.

Het CDA houdt zijn verkiezingsavond in een voormalig kerkgebouw in Scheveningen. Het CDA heeft nu nog 21 zetels in de Kamer en dat was in 2010 ook al een dieptepunt.

CDA-senator Elco Brinkman vond de uitslag "buitengewoon droevig" ook al was het te verwachten in de peilingen, liet hij in een eerste reactie weten. Over de uitslag van de VVD en de PvdA is hij wel verbaasd: "Dit is een totaal verdeeld huis. Instabiel vrees ik. Dit wordt een hele moeilijke opgave voor die twee. Het is droevig. Maar als dit Nederland is, is dit Nederland. Het zijn totaal tegenovergestelde partijen, hoe gaan ze dit doen? Maar ze hebben er wel op aangestuurd in de campagne. Het is dan toch een monsterverbond", aldus Brinkman, de fractieleider van het CDA in de Eerste Kamer.

De verkiezingen zijn voor het CDA eigenlijk te vroeg gekomen, vindt CDA-kandidate Mona Keijzer. "We hadden meer tijd goed kunnen gebruiken", zei de nummer 2 van het CDA in een eerste reactie op de exitpoll. Keijzer zei dat het CDA bij de campagne op straat bijzonder aansprak.

Volgens haar is het CDA van ver gekomen maar is er nog een weg te gaan met elkaar. "We hebben nagedacht over een koers en die neergezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.