Home

Nieuws 555 x bekeken

Rusland verruimt markttoegang

Zoetermeer – Rusland en de Douane-Unie (Wit Rusland en Kazachstan) hebben een zevental Nederlandse rund- en varkensvlees bedrijven goedgekeurd om hun producten te exporteren naar deze landen. Dat meldt de Russische veterinaire organisatie Rosselkhoznadzor en wordt bevestigd door COV-voorzitter Jos Goebbels.

Het gaat om de Vion-vestiging in Valkenswaard, de vestiging van Van Rooi Meat in Almere, Compaxo in Zevenaar, Goedegebuur in Rotterdam, Hilckmann in Nijmegen en Blokland in Cuijk. Ook de onlangs gesloten vestiging van Vion in Druten staat op de lijst.

De Russen vermelden dat de toelating is gebaseerd op garanties en kwaliteitscontroles van de Nederlandse overheidsinstellingen en private organisaties. Goebbels geeft aan dat het hier gaat om een proef waarbij de COV een eigen kwaliteitssysteem beheert en bewaakt. Goebbels: “De Russen hebben aangedrongen op meer samenwerking tussen overheidsinstellingen en private organisaties op dit terrein. Ze willen hun eigen overheidsinspanningen op dit terrein terugbrengen en meer op deze manier samenwerken.” Mochten er problemen rijzen dan zal ook de COV extra controles en audits moeten laten doen om de Russische vragen te beantwoorden. Het gehele traject van de COV loopt naast dat van de NVWA. De zeven betreffende bedrijven zijn in een eerder stadium wel bezocht door de Russen.

De komende tijd zal moeten blijken hoe één en ander verloopt. Goebbels sluit niet uit dat de Russische veterinaire dienst toch op een zeker moment naar Nederland komt voor eigen audits van de bedrijven.

De Russische markt is voor de Nederlandse varkensvleessector van belang. De bedrijven streven er naar om zoveel mogelijk afzetmogelijkheden te hebben. Op die manier kunnen ze het vlees het best verwaarden.

Ook in Frankrijk en in Denemarken volgen de Russen een soortgelijk traject.

Of registreer je om te kunnen reageren.