Home

Nieuws

Rusland overweegt toch beperking graanexport

Moskou - Het is goed mogelijk dar Rusland de graanexport aan banden legt als de binnenlandse graanprijs blijft oplopen. Dat heeft minister van economische zaken Andrei Belousov volgens persbureau Reuters gezegd in de kantlijn van een conferentie in Sochi, een plaats aan de Zwarte Zee.

In de afgelopen maanden ontkende Rusland bij speculatie over een exportstop steeds stellig graanexporten aan banden te zullen leggen. De regering spreekt in de herfst over het graanexportbeleid, aldus Belousov.

Het Russische ministerie van landbouw rekent dit jaar op een oogst van 72 tot 73 miljoen ton terwijl in seizoen 2010/2011 nog een recordvolume van 94 miljoen ton is binnengehaald. De cijfers zijn in de graanwereld overigens wel omstreden omdat Rusland de cijfers als van strategisch belang acht. In 2010 leidde een misoogst van 61 miljoen ton tot beperking van de graanexport. De prijzen op de termijnmarkt stegen mede hierdoor explosief.

Rusland heeft een grote invloed op de tarwemarkt. Het land is in een normaal oogstjaar goed voor circa 12 procent van de wereldhandel in tarwe en geldt vooral voor Europese exporteurs als belangrijke concurrent op markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Rusland trad in augustus toe tot de wereldhandelsorganisatie WTO en zal daarom bij een graanexportverbod voor het eerst wel moeten aantonen dat instabiliteit in Rusland dreigt wanneer voeding en voerprijzen oplopen.

Belousov zei overigens ook dat Rusland dit jaar slachtoffer wordt van een netto-kapitaalvlucht van 60 miljard dollar (46 miljard euro), maar dat volgend jaar Rusland mogelijk juist kapitaal ziet toestromen.

Of registreer je om te kunnen reageren.