Home

Nieuws 6 reacties

Ruimte genoeg voor wolvenroedels in Nederland

Doetinchem - In Nederland is ruimte voor minstens 16 roedels wolven. Deze zouden voornamelijk in het noorden van het land en op de Veluwe terecht kunnen. Dit concludeert onderzoeker Glenn Lelieveld van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In het uiterste geval zouden er zelfs 44 roedels wolven naar Nederland kunnen emigreren. Per roedel is ongeveer 225 km2 leefgebied nodig. Een roedel wolven bevat zo’n 5 tot 10 dieren. Een deel van de gebieden die op zich geschikt zouden zijn voor de wolf ligt te ver weg om daadwerkelijk bereikt te worden, zoals de Waddeneilanden.

Steeds westelijker in Duitsland worden wolven gesignaleerd. De verwachting is dan ook dat de dieren in de toekomst ook naar Nederland komen. Demissionair staatssecretaris Bleker van ELI stuurde zo’n twee weken geleden een brief naar de Tweede Kamer. Hierin laat hij weten dat Nederland zich moet voorbereiden op de komst van de wolf. Bleker zal voor het einde van het jaar een plan van aanpak opstellen.

LTO Nederland denkt dat de ruimte in Nederland altijd zeer beperkt zal zijn voor de wolf. “De wolf zal vroeg of laat wel een keer opduiken in Nederland. Nederland is een dichtbevolkt land en het dier heeft een groot leefgebied nodig. Alleen in grote aaneengesloten natuurgebieden, waarvan we in Nederland maar weinig hebben, kan hij leven.”

Laatste reacties

 • joannes

  Zodirect moeten de melkkoeien jaarrond in de stal omdat ze het slachtoffer van een wolf kunnen worden.

 • boerke brabant

  loslaten in de oostvaardersplassen en dan frans vera iedere dag het veld insturen om de wolven te laten tellen...

 • Bison

  Ik dacht dat er al plenty wolven rondstruinen in Holland,..van de tweebenige soort.

 • aarthamstra1

  Zo ,gelukkig dat we deskundigen hiervoor opgeleid hebben . Nu snappen we waarom de hond geen huisdier is.

 • W Geverink

  Gelukkig hebben jullie deskundigen op het gebied van wolven in dat gigantisch grote Nederland. Vierenveertig roedels in het uiterste... Wie betaald zo'n sukkel? Overlast van wolven kun je overal verwachten waar leefgebieden overlappen. Wij wonen hier met minder dan 1 persoon per vierkante kilometer in een dunbevolkt gebied. Zelfs hier worden bijna elk jaar wolven afgeschoten die hun interesse verplaatst hebben van wild naar vee. Wolven in een van de dichtst bevolkte landen in de wereld is vragen om problemen.

 • ikkethuis

  de laatste tijd is in west europa geen hondsdolheid of varkenspest meer geweest. maar dat houd niet in dat het hier niet meer kan komen. Als je hier dan wolven en wilde varkens rond hebt lopen, is de gaos compleet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.