Home

Nieuws 761 x bekeken

Rol ABN Amro fraude Libor onderzocht

Amsterdam – De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoekt of een vroeger onderdeel van ABN Amro, nu in handen van RBS, gefraudeerd heeft met de geldmarktrente. Dat meldt de NOS. Eerder werd bekend dat de rol van Rabobank bij het doorgeven van verkeerde rentes wordt onderzocht. De affaire kan banken honderden miljoenen euro’s kosten aan boetes of schikkingen met toezichthouders.

ABN Amro is in de landbouw na de Rabobank de grootste kredietverschaffer. Samen zijn de banken in de sector goed voor een marktaandeel van circa 90 procent van het uitstaand krediet. ABN Amro wil zelf niets kwijt over de affaire en onduidelijk is of ABN Amro bij eventuele maatregelen wordt aangepakt, of RBS. De bank werd in 2008 opgesplitst in delen die bij RBS, Banco Santander en Fortis terechtkwamen, maar de splitsing is later deels teruggedraaid.

Wanneer ABN Amro en Rabobank hoge boetes moeten betalen kan dit mogelijk een rem betekenen op de kredietverlening, al verwachten analisten ondanks de mogelijke omvang van de fraude, er lopen onderzoeken naar bijna twintig banken, niet dat de rentecrisis leidt tot een kredietcrisis.

ABN Amro behoorde tot 2008 tot een panel dat de Libor-rente doorgaf. Het betreft een tarief dat banken zeggen te betalen wanneer ze van een andere bank lenen. Het tarief, vergelijkbaar met de Euribor, wordt vaak gebruikt bij bedrijfsleningen. Eerder trof Barclays voor 456 miljoen dollar schikkingen met Amerikaanse en Europese toezichthouders. Niettemin komen vanuit het bedrijfsleven nog losse claims die miljarden bedragen.

Het is nog altijd onduidelijk in hoeverre bedrijven geraakt zijn door de mogelijke tariefmanipulatie. Het lijkt erop dat de rente in 2008 vooral lager werd voorgesteld, wat op zichzelf gunstig uitpakt voor bedrijven die een lening afsluiten die is gekoppeld aan de geldmarktrente.

Of registreer je om te kunnen reageren.