Home

Nieuws 983 x bekeken

Roemenië breidt capaciteit windenergie fors uit

Harsova - Roemenië, een van de meest attractieve landen voor windenergie, gaat de capaciteit ervan flink uitbreiden.

Het Belgische Electrawinds gaat een nieuw windmolenpark met een capaciteit van 100 megawatt neerzetten in de buurt van Harsova in de provincie Constanta. Het park krijgt een oppervlakte van ruim 1.200 hectare en zal het tweede park in Roemenië zijn van het Belgische bedrijf. De 45 turbines worden geleverd door het Duitse Siemens. In het gebied staan al verschillende windmolenparken, met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 600 MW - bijna gelijk aan de capaciteit van de kernenergiecentrale in Cernavoda die 700 MW produceert.

Volgens een recent onderzoek van Ernst&Young behoort Roemenië tot de wereldtop van landen die het meest attractief zijn voor investeringen in zonne- en windenergie. De Roemeense overheid stimuleert deze investeringen door faciliterende wetgeving en de uitgifte van zogenoemde groene certificaten. Roemenië bekleedt de 13e plaats na China, Verenigde Staten, Duitsland, India, Groot-Britannië, Frankrijk, Italië, Canada, Japan, Brazilië, Australië en Zweden. Nederland verschijnt pas op de 23ste plaats, meldt het Dutch Romanian Network (DRN).

In minder dan drie jaar tijd is Roemenië erin geslaagd om de opwekking van duurzame energie op te voeren tot 1400 MW. Dat staat gelijk aan de capaciteit van twee kernreactoren. Het marktaandeel van groene energie bedraagt inmiddels meer dan 20 procent. Een woordvoerder van Transelectrica meldt tegenover Ziarul Financiar dat er 1.362,3 MW aan windenergie, 26 MW aan energie uit biomassa en 2 MW aan zonne-energie wordt opgewekt. De investeringen daarvoor bedragen ruim twee miljard euro. Tegen het eind van 2012 zal naar verwachting alleen al aan windenergie een vermogen van 2100 MW geproduceerd worden.

Het aansluiten van alle dorpen op het elektriciteitsnetwerk zal tot 2016 ongeveer 230 miljoen euro gaan kosten volgens het ministerie van Economische Zaken. Ongeveer 2.200 dorpen zijn op dit moment nog niet voorzien van elektriciteit. De planning is dat deze dorpen in 2016 allemaal voorzien zijn van stroom. De financiën zullen voor het grootste gedeelte moeten komen uit de staatskas. Het aansluiten van één huis op het net kost de Roemeense staat ongeveer 11.000 lei(€2.465). Eerdere regeringen beloofden het netwerk te voltooien. Eerst was de deadline in 2009, dit werd 2012 en is nu uitgesteld naar 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.