Home

Nieuws

PvdA wijst vleestaks af

Amsterdam – De PvdA is geen voorstander van een heffing op vlees. Volgens Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem is het effectiever om eerder in de productieketen vervuiling en verspilling te belasten.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een verkiezingsdebat over groene onderwerpen in de Rode Hoed in Amsterdam. “Met het oog op het wereldvoedselvraagstuk moeten we de intensieve veehouderij niet helemaal criminaliseren”, zei Dijsselbloem. “Wel moet het proces van verduurzaming sneller gaan. En de beste manier daarvoor is teruggaan in de keten. Kijk naar water, energie en soja.”

De PvdA’er werd uitgedaagd door Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66). Haar partij stelt wel een vleestaks voor. Volgens Van Veldhoven is vlees verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot. “Dat is niet doorberekend in de prijs, terwijl we wel kosten voor klimaatpolitiek maken”, zei zij. D66 vindt een btw-verhoging de beste oplossing, omdat deze ook voor geïmporteerde producten geldt. Daarmee blijft een gelijk speelveld gewaarborgd.

Naast D66 pleiten ook Groenlinks, Christenunie en de Partij voor de Dieren voor een heffing op vlees. Veel andere partijen wijzen dat juist expliciet af. Eerder is er in de onderhandelingen over het Lente-akkoord gesproken over de invoering van een vleestaks, maar daar is toen van af gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.