Home

Nieuws 642 x bekeken 2 reacties

PvdA: heb vertrouwen in Bleker

Den Haag - De onderhandelingen over de kabinetsformatie tussen de VVD en PvdA laten al hun sporen na in de vaste Kamercommissie van landbouw. Samen roepen zij andere fracties op vertrouwen te hebben dat staatssecretaris Henk Bleker geld reserveert voor natuur.

D66-kamerlid Stientje van Veldhoven wil, met steun van onder andere Groenlinks, CDA, PvdD en SP, de staatssecretaris om opheldering vragen over het wijzigen van de begroting voor ELI in verband met het opnemen van de 200 miljoen extra voor natuurbeleid uit het lente-akkoord.

De PvdA, vertegenwoordigd door Mei Li Vos, steunt het voorstel niet en kiest voor het standpunt van de VVD, die het niet nodig vindt om de staatssecretaris tot extra actie te manen. De partijen vinden het niet nodig omdat Bleker heeft aangekondigd dat hij bereid is de begroting aan te passen. De opstelling van de PvdA is opmerkelijk. De partij, die een half jaar geleden nog motie van afkeuring indiende tegen Bleker over het natuurbeleid, heeft er nu vertrouwen in dat Bleker het natuurgeld ook daadwerkelijk reserveert voor natuur. "Het gaat mij iets te ver om nu al om extra informatie te vragen. Hiermee lopen we erop vooruit dat Bleker iets niet zou doen dat hij heeft toegezegd", vindt VVD'er René Leegte.

De 200 miljoen voor natuur staat nu nog op de begroting van het ministerie van Financiën, omdat de onderliggende regelingen voor extra natuurbeleid nog niet klaar waren bij het opstellen van de begroting. Inmiddels zijn die regelingen er wel en kan het geld overgedragen worden naar het ministerie van landbouw, waardoor ook de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer hierover kunnen oordelen.

Uiteindelijk stemde een meerderheid wel in met het vragen om extra informatie over het verschuiven van het budget, waardoor een eventuele motie tijdens de financiële beschouwingen hierover vooralsnog niet nodig lijkt.

Laatste reacties

  • J@gertje

    Hieruit blijkt dus dat de PvdA duidelijk bezig met het bedrijven draaikontenpolitiek.

    Groet,
    J@gertje

  • politiek

    Henk Bleker , dat was toch die gewaardeerde CDA staatssecretaris door zijn landbouwaanhangers omdat hij juist minder gelden over had voor Natuur. Ik meen dat hij met de ganzenregeling ook wat is veranderd in zijn mening de laatste weken. Het behandelbedrag faunafonds is wat aangepast en met een eigen risico erbij. Zo duidelijk was hij dus niet de laatste jaren. Hopenlijk komen er nu kamerleden die wel duidelijk en te vertrouwen zijn. Om te zorgen voor een maatschappelijk correcte Landbouw en Natuur zal dit nodig zijn. Anders wordt zowel Landbouw als Natuur nog meer slachtoffer van het beleid de afgelopen jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.