Home

Nieuws laatste update:13 feb 2013

Prijs rode diesel naar recordhoogte

Nijkerk – De prijs voor rode diesel (EN590) bedroeg in augustus gemiddeld € 114,64 per 100 liter, het hoogste niveau sinds de metingen in 2008 begonnen. Dat meldt de loonwerkorganisatie Cumela. De organisatie verwacht ook voor de komende maanden hoge prijzen.

Het vorige record, €114,14, werd opgetekend in maart. De drie maanden erna daalde de prijs steeds. In juli werd de neerwaartse trend doorbroken en bedroeg het gewogen gemiddelde €110,19  per 100 liter, een fractie meer dan in juni. Voor loonwerkers is een oplopende prijs zeer problematisch: brandstofkosten maken 14 tot 17 procenten uit van de brutomarge. De ondernemers zien in januari 2013 afschaffing van een accijnsvoordeel van 20 cent per liter tegemoet, een stap waartegen LTO zich zegt te blijven verzetten.

De dieselprijs volgt de olieprijs. De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) noteerde in juli nog vlakbij de 100 dollar maar beweegt de laatste dagen tussen de 114 en 116 dollar. Historische records staan boven de 140 dollar. De prijs krijgt een stimulans door aantrekkende autoverkopen in de VS maar vooral de angst dat het conflict tussen Iran en Israël escaleert of Syrische onlusten overslaan naar bijvoorbeeld Saoedi-Arabië.

De fundamenten onder de hoge prijs zijn volgens analisten van Deutsche Bank zwak. De storm Isaac heeft in de Golf van Mexico nauwelijks schade aangericht aan olieplatformen, Saoedi-Arabië heeft beloofd eventueel wegvallende Iraanse productie op te vangen en de vraag naar olie vanuit consumenten en de maakindustrie in de EU blijft uiterst zwak. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de olieprijs hoog blijft noteren ondanks crisis met wereldwijde consequenties.

Of registreer je om te kunnen reageren.