Home

Nieuws

Politie zoekt in mest naar lijk prostituee

Winsum - De politie heeft nog geen stoffelijke resten gevonden in de gierkelders bij twee boerderijen in het Groningse Winsum. Bijna 15 jaar na haar verdwijning zoekt de politie daar sinds maandagmorgen naar het lichaam van Jolanda Meijer, de straatprostituee die al sinds 1998 wordt vermist.

Een deel van de gierkelders is inmiddels leeggepompt. De mest wordt gezeefd en onderzocht op menselijke resten. Volgens een woordvoerster van de politie is het onduidelijk wat uiteindelijk gevonden zou kunnen worden. Mest heeft net als veen een conserverende werking. Als er een lichaam is verborgen, zou dat best goed bewaard kunnen zijn gebleven, aldus de woordvoerster.

De politie en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bereiden zich nu voor op een tweedaagse operatie. Een van de gierkelders, bij de boerderij aan de Winsumerstraatweg, blijkt een tweede compartiment te bevatten. Experts bekijken nu hoe ze dat kunnen bereiken. De zoektocht gaat waarschijnlijk nog tot maandagavond door en wordt dan dinsdag voortgezet.

De twee boerderijen waren in 1998 eigendom van een veehouder die een vaste klant was van Jolanda Meijer. In het jaar van haar verdwijning, zij was toen 34 jaar, stopte hij met zijn boerderij. De man is op dit moment geen verdachte, aldus de politiewoordvoerster. Dat geldt zeker voor de huidige eigenaren, zo benadrukt zij. Die wonen pas enkele jaren in de boerderij.

In de jaren 90 werd de provincie Groningen opgeschrikt door een hele reeks moorden op prostituees en mysterieuze verdwijningen in het rosse circuit. In 2003 werd Willem van E. uit Harkstede, een dorp even ten oosten van Groningen, tot levenslang veroordeeld wegens de moord op drie prostituees. Van E. werd ook in verband gebracht met de verdwijning van Jolanda Meijer maar heeft betrokkenheid, ook vanuit zijn cel, altijd hardnekkig ontkend.

Vijf moorden/verdwijningen zijn nooit opgelost. De politie sluit niet uit dat, als Jolanda Meijer wordt gevonden, ze ook kan stuiten op de lichamen van nog twee andere prostituees, die indertijd met Meijer samenwerkten op de Groningse tippelzone.

De afgelopen jaren is op meerdere plaatsen in Groningen tevergeefs naar het lichaam van Jolanda Meijer gezocht. De boerderijen in Winsum bleven tot dusverre buiten schot. In 2005 kreeg de politie wel een tip dat de vrouw in een gierkelder in Winsum zou liggen, maar de informatie was indertijd te summier om actie te ondernemen. Door recherchewerk van het noordelijke coldcaseteam en nieuwe informatie, onder meer een tip die binnenkwam bij Dagblad van het Noorden, zien politie en het Openbaar Ministerie (OM) nu wel aanleiding voor onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.