Home

Nieuws 2952 x bekeken 9 reacties

Politie betrapt Brabantse veeboeren

Eindhoven - De politie heeft woensdag acht veehouderijen in Oost-Brabant gecontroleerd op luchtwassers (luchtzuivering) en aantallen dieren. Bij zeker zes van de acht veehouders werden overtredingen geconstateerd.

Het is voor het eerst dat de politie op deze schaal controleert op luchtwassers, vertelde een woordvoerder. Aan de controle werkten in totaal 60 mensen mee van de politie, justitie, NVWA, het waterschap en de provincie.

Veehouderijen moeten luchtwassers gebruiken om de lucht uit de veestallen te zuiveren van ammoniak. Bij zes bedrijven was geen luchtwasser aanwezig of werd die niet gebruikt.

Op een bedrijf waren te veel dieren, op een ander bedrijf stonden te veel dieren in een hok. Eén bedrijf had een mestsilo zonder vergunning, bij een ander bedrijf liep mest vanuit een opslag in een sloot. De resultaten van één bedrijfscontrole zijn nog niet bekend. Eén bedrijf was op orde.

Aanleiding voor de controle zijn de uitkomsten van eerdere bedrijfsbezoeken door de provincie. Uit een rapportage die de provincie vorige week publiceerde blijkt dat van 627 bedrijven er 332 in overtreding waren.

De politie ging woensdag op bezoek bij boeren die eerder ook werden betrapt. Het gaat om zeven varkenshouders en een kalverhouderij. De politie maakt niet bekend waar de bedrijven precies staan. Zij stuurt de resultaten van de controle voor beoordeling naar het Openbaar Ministerie.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO is voor hard optreden tegen veehouders die zich willens en wetens niet aan de regels houden. De boerenbond erkent dat het percentage overtreders hoog is maar zegt dat zes overtreders op een totaal aantal van 6.800 veebedrijven in Brabant laag is. Het beeld dat het gros van de veehouders lak heeft aan de regels, klopt niet, zegt een woordvoerder.

Laatste reacties

 • Gebr.hendrikx

  Heeft de politie niks beters te doen ipv controleurs begeleiden?
  Politie heeft toch helemaal geen verstand van de wetgeving!

 • nabderks

  Ik denk dat die 6 het topje is van de ijsberg.

 • kleitokkers

  Ja er zijn zo veel regels dat er altijd wat te vinden zal zijn.

 • schoenmakers1

  geen enkele biologische varkensboer betrapt, raar he, of is daar niet dezelfde strenge wetgeving voor als voor gangbare boeren

 • BoB de Bakker

  Als je een luchtwasser niet gebruikt, weet je zeker dat je in overtreding bent. Idem dito voor het in een sloot laten lopen van mest. Mensen spreek elkaar aan op je verantwoordelijkheid.

 • Bison

  Als men een hond wil slaan is er altijd wel een stok te vinden.
  Als je politieman wil worden helpt het als je geen hersens heb,je hoeft alleen maar het bekeurings boekje te kunnen lezen en bonnen uitschrijven.
  Ze noemen ze niet voor niks,..bonnenfokkers.

 • politiek

  Ook de (Z)LTO moet zich niet niet beschamelijk gaan maken wil ze nog betrouwelijk blijven naar de burger en cunsument. Bij 8 controles en 6 overtredingen is 75 % ? ! . Als het bedrijf waarvan uitslag nog niet bekend is , ook in overtreding is praat men over 87.5 % !!! overtredingen van de controles. Beschamelijk vind ik de redenatie van (Z)LTO , inzake die controles. Indien er ergens in een woonwijk gecontroleerd wordt op snelheid van autorijden en er zijn 75 % overtredingen inzake snelheid,op de gecontroleerde auto,s dan ga je dit toch ook niet begalatiseren door te stellen dat er b.v. 2.000.000 auto,s zijn in Nederland. !!

 • aarthamstra1

  ZLTO moet zich kapot schamen. Verwet er een miljoen om dat in de vele ondernemingen die onze multinational bezit DAGELIJKS!!!!!! tientallen overtredingen op te sporen zijn. Dat met minder dan 60 man!!!!!!!!!!!!!!!

  Het is wel een goed metode boeren versneld te ruimen.

 • ghlegebeke

  A.I.D (n.v.w.a)bedankt dat julie mij deze winter met rust hebt gelaaten
  ik heb nu altijd een droge ligplaats de Groeten Gerard.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.