Home

Nieuws 9 reactieslaatste update:14 sep 2012

Politici reageren fel op korting Albert Heijn

Den Haag - Politici reageren fel op de maatregel van Albert Heijn om leveranciers 2 procentpunten te korten op de uitbetalingsprijs. Jaco Geurts reageert fel op de actie van Albert Heijn. “Laat ik het netjes zeggen. Ik ben er boos over. Als ik lees dat Albert Heijn aan het begin van het jaar geen rekening had gehouden met de aankoop van winkels en daarom nu een korting doorvoert bij de leveranciers, word ik daar stil van”, zegt Geurts. Hij wijst erop dat de supermarkten enorm machtig zijn. “Ik vrees dat vooral de kleine leveranciers de dupe zijn”, aldus de politicus. Geurts pleit voor de invoering van een gedragscode voor voedselproducenten en retail, die door een arbiter moet worden gehandhaafd.

"Dit is machtsmisbruik en het past in het verhaal dat boeren aan de touwtjes hangen van de grote ketens. Ik vind dat het tijd wordt dat de overheid ingrijpt", reageert Lutz Jacobi van de PvdA."Het argument dat je dan ingrijpt in de vrije markt, vind ik niet terecht; hier is sprake van monopolies."

Helma Lodders (VVD) heeft deze week gesprekken gehad met supermarkten. “We vragen volop aandacht voor de primaire producent en het verdienmodel. Tijdens de gesprekken werd mij bevestigd dat er nog veel stappen gezet moeten worden voordat de primaire producent zijn meerprijs krijgt”, reageert Lodders. "Dit is een schitterend voorbeeld van hoe fout de marktmacht in de keten is verdeeld. De regering moet met spoed zorgen dat er evenwicht in de markt komt. Dat kan door een aanwijzing te geven aan de NMA om de ruimte binnen de EU-regels te benutten. Ook dient er een stevig verhaal naar Brussel toe te komen", reageert Elbert Dijkgraaf van de SGP.

"Dit is typisch een zaak voor de boerenombudsman, zoals de SP die gisteren heeft voorgesteld ", reageert Henk van Gerven (SP). "Deze verhoudingen kloppen niet. We moeten toe naar een situatie waarin boeren een zodanige macht kunnen ontwikkelen dat zij zich hiertegen kunnen verzetten. In de Tweede Kamer zie ik daar een breed draagvlak voor."

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over de kwestie. Ze wil weten of eenzijdig opgelegde kortingen van afnemers aan producenten zijn geoorloofd in de ogen van de commissie en of deze gewenst zijn. Ook wil De Lange weten wat de Europese Commissie gaat doen tegen dit soort acties, waarbij de primaire ondernemers verder onder druk worden gezet.

“Agrarische ondernemers, die toch al met zeer kleine marges werken, worden door deze eenzijdig opgelegde prijsverlaging opnieuw benadeeld”, vindt De Lange. “Supermarktketens kunnen al zeer lage prijzen afdwingen bij hun leveranciers omdat er slechts enkele inkoopcentrales zijn en veel individuele boeren.”

Het ministerie van landbouw reageert niet inhoudelijk op de aankondiging van Albert Heijn. Het ministerie verwijst naar de aandacht die er is voor marktmacht van de primaire producent en de ruimte die staatssecretaris Henk Bleker wil benutten om de mededingingsregels voor voedsel te verruimen.

Laatste reacties

 • joannes

  Zooooo dat zal Albert heijn niet verwacht hebben met zijn arrogantie! Zodirect een kopersstaking of een politiek regeling die de keten gaat regelen. Die Dick Boer kan zijn biezen pakken. Hij heeft Albert Heijn geen dienst bewezen met zijn truckjes om de marge en zijn bonus op te krikken. Hij gaat http://nl.wikipedia.org/wiki/Cees_van_der_Hoeven achterna! Dit komt terug als een boemerang in zijn bedrijf en hij zal zich moeten verantwoorden over deze bloeper die hem geld, veel geld gaat kosten!

 • B bob

  Dick Boer verdient een koninklijke onderscheiding voor deze actie.
  Misschien is het geen vergissing om juist net voor de verkiezing deze brief te versturen. Misschien was hij het zat om in opdracht van de aandeelhouders de producenten het vel van de neus te halen . Nu zullen er zeker kamervragen komen die ondersteund moeten worden met een protestmars naar het binnenhof !! Goed nieuws voor de Familiebedrijfjes !

 • leftturn

  het is gewoon een kwestie van nee zeggen voor de leveranciers. moet je natuurlijk niet net als vriend vd lee vertellen dat er een wachtlijst is om aan appie te leveren. hoe is het met de star toeslag bij deze voerwinsten, gaan deze ook mee omhoog vanwege de lagere bezetting. of klopt het sommetje niet nu de voerwinst weer eens hoger is dan de vrienden van vion ons toe dachten te bedelen.

 • politiek

  Zie het als een unieke kans om AH een passende reactie te geven. Komt die reactie niet , zie het dan als de zwakte van de agrarische sector en vooral van de belangenbehartigers. Met name natuurlijk de (Z)LTO, en ook de vakbonden.
  Een enkeling roept of zegt wat , mijn inziens meer voor eigen imago en eer. Veel belangrijker is wat men doet. Dus niet dat geklets. Ook richting de maatschappij en de burger laat men een unieke kans liggen als men deze kans niet pakt. Een dubbele kans dus.... Doodsimpel niet praten maar doen .... En anders doodgewoon altijd je mond houden of andere belangenbehartigers en waarschijnlijk ook andere directeuren,besturen enz. zoeken , want dat houdt elkaar allemaal in ere. Een beetje toneelspelen naar de achterban en vooral de eigen bankrekening in de gaten houden ! !

 • Jaap 109

  Hier in Portugal verpakken ze het een beetje anders en vraagt Pingo Doce 2 á 3,5% aan de leverancier om mee te betalen aan de marketing!! De supermarkten krijgen te veel macht en steeds minder concurrentie door de nog machtigere inkoopcentrales.

 • B bob

  Er is echt maar een Boer nodig die VANDAAG in Nederland laat zien wat de Agrarische sector vind van het wangedrag van de voedingsindustrie !
  Er zal toch hopelijk wel minstens een Ondernemer zijn die VANDAAG deze GOUDEN KANS om ONSTERFELIJK te worden aangrijpt ?
  Doe het voor de TOEKOMST . Laat de Consument alsjeblieft wel profiteren in plaats van boeten voor het wangedrag van de industrie. Dan bouw je weer een beetje krediet op na alle (gerichte? ) negatieve publiciteit.

 • Flyinghollander

  B Bob en je gelooft de onzin die je uitkraamt zelf? Ze protesteren allemaal, een poep een scheet en alles blijft het zelde.

 • ikkethuis

  iedereen kiest voor het geld. Dieren en boeren, biologische, leveranciers belangen worden hiermee ondergeschoven. Dus b bob je kunt het zo goed weten, maar als er geen geld tegenover staat voor extra welzijn, kun je wel denken de wereld te veranderen op jou manier maar dat is financieel gezien een doodlopende weg.
  Iedereen weet natuurlijk wel dat een perfecte wereld anders is

 • jocox

  Als producenten noodgewongen fuseren of overnemen gooit AH alles in de strijd in Brussel en bij de NMA om dat te dwarsbomen. Men duld geen aantasting van hun monopolie en huurt dan ook de beste kantoren en lobbyisten in om dat te 'ritselen'. Dat is ze tot nu toe aardig gelukt en het wordt dan ook hoog tijd dat de bezem door de NMA en Brussel gaat om hun machtsmonopolie en dat van de inkoopcombinaties met spoed aan te pakken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.