Home

Nieuws 1230 x bekeken 1 reactie

Peiling steun in de rug voor partij en staatssecretaris onder vuur

Dat hij er goed op staat bij boeren is niet zo’n verrassing. Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) heeft er immers nooit een geheim van gemaakt dat de belangen van de agrarische sector bij hem voorop staan. Toch is zijn populariteit in de land- en tuinbouw groter dan verwacht: niet alleen wil driekwart van de ondernemers dat hij in een volgend kabinet terugkeert, hij wordt ook nog eens gezien als de beste bewindspersoon op dit dossier van de afgelopen dertig jaar.

Dat blijkt uit een peiling van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau Agridirect in samenwerking met Boerderij en Boerderij Vandaag onder ruim zeshonderd boeren en tuinders. Met 36,8 procent van de stemmen houdt Bleker eertijds geliefde ministers en partijgenoten zoals Gerrit Braks (31,9) en Cees Veerman (23,1) gemakkelijk achter zich. Gerda Verburg, eveneens CDA’er, wordt door slechts 1,8 procent tot beste bewindspersoon verkozen.

De goede rapportcijfers die Bleker van de sector krijgt, staan in schril contrast met hoe er daarbuiten over hem wordt gedacht. In natuur- en milieukringen geldt de staatssecretaris als de verpersoonlijking van alles wat er mis is met de landbouw. En in de CDA-lijsttrekkerschapverkiezing ging hij tamelijk roemloos ten onder; hij werd vierde van de vijf kandidaten en kreeg nauwelijks meer stemmen dan de relatief onbekende hekkensluiter Liesbeth Spies. Lezers van de Volkskrant bestempelden hem onlangs tot meest mislukte bewindspersoon van het kabinet Rutte.

Maar door boeren wordt de Groninger dus op handen gedragen. Vreemd is dat niet. Al decennialang lopen ondernemers te hoop tegen belemmeringen als gevolg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Natura 2000. “Het moet van Brussel”, was het antwoord van opeenvolgende ministers die daarop werden aangesproken. Bleker dacht daar anders over: hij bezuinigde fors en zette het mes in natuurdoelen. Ook spande hij zich tot het uiterste in om de Hertogin Hedwigepolder te redden. Eindelijk iemand die het voor ons opneemt, was het overheersende gevoel in de sector.

Wat er van die erfenis overeind blijft na de verkiezingen op 12 september zal nog moet blijken. Bijna alle partijen trekken in hun programma’s meer geld uit voor natuur dan het huidige kabinet, inclusief het CDA. Veel fracties staan bovendien te trappelen om de oude plannen voor de EHS af te stoffen en de Hedwige alsnog onder water te zetten. Dat het denken over natuur onder Bleker fundamenteel is veranderd, zoals hijzelf beweert, lijkt dus niet waarschijnlijk.

Onduidelijk is eveneens wat de verschillende peilingen betekenen voor de politieke carrière van de demissionaire staatssecretaris. Bleker is beschikbaar voor een tweede termijn, maar tot nu toe leek hij ongeveer de enige die dat wel zag zitten. Uit het onderzoek van Agridirect blijkt dat het merendeel van de agrarische sector daar ook zo over denkt en dat zal hij toch als een steun in de rug ervaren. Bovendien: gezien de problemen die het CDA heeft om kiezers aan zich te binden – boeren en niet-boeren – zal die partij zijn populariteit goed kunnen gebruiken.

Eén reactie

  • politiek

    Als de heer Bleker zo gewaardeerd is klopt er iets niet. Ga maar eens naar www.cda.nl en probeer daar te achterhalen wat het CDA met de agrarische sector voor heeft. ( positief hopenlijk) Succes toegewenst met het zoeken ! .

Of registreer je om te kunnen reageren.