Home

Nieuws 16 reacties

Partij voor de Dieren mist zetel door lijstverbindingen

Den Haag – De lijstverbindingen tussen SGP en Christenunie en de PvdA, SP en GroenLinks hebben de Partij voor de Dieren en de PvdA een zetel gekost. Dat meldt de Kiesraad bij de presentatie van de officiële uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. Zonder de lijstverbindingen hadden Christenunie en Groenlinks een zetel minder gehad en PvdA en PvdD een zetel meer.

De landbouwwoordvoerders scoorden goed bij de voorkeurstemmen. PvdA-kandidaat Lutz Jacobi kreeg 16.082 voorkeurstemmen, de andere PvdA-landbouwwoordvoerders Jeroen Deijsselbloem 4.336 en Tjeerd van Dekken 5.178. VVD-kandidaat Helma Lodders kreeg 3.734 voorkeurstemmen. Zij scoorde naast Flevoland (965 stemmen) vooral goed in het noorden en oosten van het land.

CDA-landbouwwoordvoeder Jaco Geurts kreeg 5.648 voorkeurstemmen, waarvan 2.254 uit Gelderland en 946 uit Noord-Brabant. Carla Dik-Faber, die landbouwwoordvoerder voor de Christenunie wordt, kreeg 2.604 voorkeurstemmen.

Dion Graus van de PVV kreeg 2.387 voorkeurstemmen, net iets meer dan SP-landbouwwoordvoerder Henk van Gerven (2.111). Stientje van Veldhoven, de nummer 2 op de lijst van D66, kreeg 71.170 voorkeurstemmen.  Elbert Dijkgraaf van de SGP kreeg 5.236 voorkeurstemmen. Bij de Partij voor de Dieren kreeg Esther Ouwehand 11.573 voorkeurstemmen, iets minder dan bij de vorige verkiezingen. Lijsttrekker Marianne Thieme kreeg 154.155 stemmen.

De uiteindelijke uitslag van de verkiezingen bleef onveranderd: VVD 41 zetels, PvdA 38, PVV en SP beide 15 zetels, CDA 13, D66 12, Christenunie 5, Groenlinks 4, SGP 3, PvdD 2 en 50plus 2.

CDA-kandidaat Pieter Omtzigt uit Enschede is de enige die met behulp van voorkeurstemmen in de Tweede Kamer terecht komt. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was vorige week 74,6 procent.

Laatste reacties

 • jan1966

  Wat jammer nou voor de dierentaliban

 • Flyinghollander

  Vanavond spareribs, biefstuk en alles wat lekker aan vlees op tafel :d

 • probe14

  Waar de SGP weer niet goed voor is. Alle agrariers die deze keer nog CDA of VVD gestemd hebben: volgende keer toch echt op de enige boervriendelijke partij stemmen. Nu weer gebleken en hou ze de komende 4 jaar in de gaten!!

 • Flyinghollander

  Ben je de opmerking van SGP vergeten?

 • martensDLD

  maar ze hebben nog 2 zetels,en dat is al veel te veel!

 • Ross

  Klopt deze partij stelt de rechten van een dier boven dat van een mens.
  Kijk even wat verder dan Nl en ga je schamen PvdD

 • probe14

  Flying, verdiepen je in de opmerking en je zult zien dat daar alleen humane bedoelingen achter zitten. Je laat je toch niet beinvloeden door media die het uit zijn verband rukken?

 • zanden

  Enkele reageerders op deze site laten zich zeer laatdunkend uit over de partij voor de dieren. Dat mag natuurlijk, maar zij zouden er beter aan doen zich toch eens serieus af te vragen waarom die partij voor de dieren eigenlijk is ontstaan en steeds meer steun van stemmers krijgt, in plaats van in het wild weg die partij weg te meppen. Daar krijg je ze echt niet mee weg. Nergens stelt de partij voor de dieren dat dieren belangrijker zijn dan mensen. Deze reageerders hebben er helaas nog niets van begrepen. Misschien willen ze het niet begrijpen. En dat is niet slim. Want de maatschappelijke realiteit haalt hen dan in. Let maar op.

 • politiek

  Ik vind de SGP een zeer correcte partij , vooral ook voor boerenbelang. Vergeet niet de moties die ze ingediend hebben voor het belang van de boeren maar nog geen ondersteuning vonden bij CDA en VVD. Vraag die moties maar eens op ! . Tevens wil ik de PvdD feliciteren met de geweldige aantal meer stemmen als voorheen. Ik meen ergens tussen de 40 en 45 % meer . En ook dank voor uw inzet voor de boeren , ook al beseffen velen dat nog niet.

 • jocox

  De PvdD moet zich nadrukkelijker gaan manifesteren bij de hoofdkantoren van de grootgrutters zoals AH . De dieren varen er wel bij als de boeren niet worden uitgemolken door die inhalige grootgrutters. Jammer dat de PvdD dat nog niet heeft begrepen en haar (gif)pijlen nog steeds te nadrukkelijk richt op hardwerkende gezinsbedrijven.

 • B bob

  De ondernemers die de gifpijlen van de PvdD om zijn ogen voelt schieten zou gewoon even moeten kijken waarom dat het geval is Jocox. De intensieve dierfoltering loopt op een dood spoor. De intelligente Veehouders zijn al omgeschakeld en leveren direct aan ahold en jumbo tegen een riante vergoeding en de rest wordt gewoon uitgenomen door deze schoften. De supermarkten kunnen namelijk ook ergens anders in europa tegen een lagere prijs veel laagwaardig dierfoltering vlees inkopen. De PvdD is aanwezig in de regering en vecht op die manier voor de intelligente Ondernemers en Wakker dier wijst de Burgers op de wantoestanden in de veehouderij . De producenten moeten zelf voor hun boterham strijden en kunnen daarom eerst kijken of hun product nog wel gewenst is !

 • leo,s vriend

  Bob, die intelligente veehouders van jou leveren helaas NIET tegen een riante vergoeding. Ze worden net zo uitgemolken als de rest.

 • peterhoogendoorn

  Zanden : een menselijk, onschuldig embryo beschermen ze niet en een dier wordt tot in het idiote beschermt. Stel je dan een dier boven een mens of niet ?!

 • zanden

  @hoogendoorn etc U bedoelt met 'ze' de Partij voor de Dieren. U doet het bijna voorkomen alsof de Partij voor de Dieren abortus heeft gelegaliseerd. Mag ik u erop wijzen dat de Partij voor de Dieren pas sinds 2006 in de Tweede Kamer zit en de abortuswetgeving er al was? De verantwoordelijkheid voor de abortuswetgeving eenzijdig opeens in de schoenen te schuiven van deze partij geeft aan dat u alles uit de kast wilt halen om de partij maar in discrediet te brengen. Als we al niet eens in staat zijn om onze dieren goed te behandelen, hoe kunnen we dan elkaar als mensen goed behandelen? Wat niet goed is voor dieren is ook niet goed voor mensen.

 • peterhoogendoorn

  Zanden, ik heb het er niet over wie die wet verzonnen heeft. Je bent voor of tegen. Ze zijn, net als bijna alle partijen, niet tegen en dus voor het vermoorden van menselijke embryo's, maar kom niet aan een dier. Bij een dier houdt het bij de dood op, bij een mens begint het dan pas. Dat is het grote verschil. Ze vechten voor een dierenleven, maar tegen abortus hoor je ze niet protesteren. Dat stuit mij vreselijk tegen de borst.

 • drikhend

  Beste hoogendoorn .Het kan goed zijn dat de Partij voor dieren ook tegen abortus is . Je weet maar nooit > En wie geeft u de garantie dat het bij de dood van de mens pas begint en bij dier ophoud . Deze mensen hebben zich een doel gesteld waar voor ze strijden . En u heeft een doel waar voor u strijd . Beide moeten we respecteren of we dat leuk vinden of niet . Het is goed dat ze in de kamer zitten en soms wat tegengas kunnen geven . Maar of dat hun de ergste zijn in de kamer betwijfel ik ten zeerste . Anders was er bv geen meerderheid geweest voor nertsen verbod .Een tak die in Nederland veel geld in het laadje brengt . Het buitenland wacht al met smart op deze goede belasting betalers . Dus er lopen meer van deze geitenwollen sokken figuren rond die er niet openlijk voor uit komen . Het kan wel eens zo zijn dat Thieme een groot deel gelijk heeft . Maar economie haar belangen en wensen die zij stellen stroken niet met elkaar. En zij kunnen en hebben de macht niet om deze voorwaarde te scheppen en dat weet zij ook donders goed . En dan rijst de vraag wil zij de veehouderij uit Nederland weg hebben ? . En hoe ver gaan de andere geitenwollen sokken lui in de kamer hier in mee ?.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.