Home

Nieuws 1461 x bekeken 5 reacties

Ormel (CDA) naar ‘dierziektebrandweer’ van FAO

Den Haag – Henk Jan Ormel (CDA) is benoemd tot politiek adviseur van de Chief Veterinary Officer van de wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. Eerder deze week nam de oud-dierenarts uit Hengelo (G) afscheid als lid van de Tweede Kamer, waarbij hij een koninklijke onderscheiding (foto) ontving.

Tot half oktober werkt Ormel zich in op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, waarna hij naar Italië vertrekt. Vorig jaar kreeg ook voormalig landbouwminister en partijgenoot Gerda Verburg een aanstelling bij de FAO; zij is daar de Nederlandse permanent vertegenwoordiger.
“De afdeling waar ik voor ga werken is de dierziektebrandweer van de wereld”, zegt Ormel. “Als er ergens een dierziekte uitbreekt, wordt dat door ons geanalyseerd en bekijken wij in hoeverre hulp nodig is. Bestrijding bij de bron dus, en dat is ook van groot belang voor Nederland.” Daarnaast wil de CDA’er het gevaar van antibioticaresistentie op de agenda zetten en aandacht vragen voor zoönosen.
“Waar ik ook een bijdrage aan wil leveren is het vinden van een oplossing voor de stijgende vraag naar voedsel door een groeiende wereldbevolking. Dat moet op een zo efficiënt en duurzaam mogelijke manier.” Ormel stapte in 2002 in de landelijke politiek uit onvrede over het dierziektebeleid. Hij is dan ook blij met het feit dat hij is ‘doorgedrongen tot de kern waar het beleid wordt bepaald’.

Laatste reacties

 • politiek

  Een zeer goed plan om gevaar van antibioticaresistentie op de agenda te krijgen. Partijgenoot Bleker zag die gevaren van antibioticaresistentie ook ( vrij laat ) in . Na zijn eerder plan antibiotica in de veehouderij te verminderen met 50 % is dat opgevoerd naar 80 % vermindering. Dat brengt duurzame gezonde landbouw met voedselveiligheid en volksgezondheid. Hopenlijk gaat Ormel zich ook inspannen om toelating antibiotica/groeibevorderaar ractomanine tegen te houden in Europa.

 • kremer

  @politiek, Wanneer wordt antibiotica gebruik bij de mens verboden?
  Bij een infectie bij mensen krijgt ze direct een coctail, maar koeien moeten maar sterven voor de DUURZAAMHEID.
  Hoe duurzaam is de mensheid dan?

 • politiek

  @ Kremer , Ik zeg niet dat antibioticagebruik verboden wordt. Het streven is een 80 % vermindering . Het resultaat zal zijn dat ze dan gerichter ingezet zullen worden waarvoor ze dienen , tegen zieke dieren en niet voor groeibevordering. Overigens zeg ik niet dat het in de humane wereld ( mensen ) allemaal zo correct gaat. Voor vele honderden miljoenen euro,s wordt er gewoon weggegooid aan medicijnen. b.v. niet afgemaakte kuren , wat resistentie opwekt. Ook in ziekenhuizen , zorghuizen , gaat zeer veel medicijn gewoon ,, de schredder, in . Met de schredder bedoel ik wel een correcte afvoer maar ik heb zo mijn twijfels of dat wel allemaal gebeurd. Niet alleen treurig van de vele honderden miljoenen euro,s maar ook treurig inzake resistentie opgewekt door de patient zelf, en het milieu als de medicijnen via de creatieve lijn zijn afgevoerd of weggespoelt.

 • zanden

  Of de dierziektebrandweer bij de heer Ormel in dienst van de FAO in goede handen is? Het wordt hoog tijd dat eindelijk eens gekeken gaat worden naar de bron van de 'brand' der dierziektes. Hij wil kennelijk vooral branden blussen. Dus zich richten op de gevolgen en niet op de oorzaken, de bron van al die ziektes. De bestrijding daar weer van en de resistentie die daar weer het kwalijke gevolg van is.
  Mijn gezonde verstand zegt: als dieren niet naar hun aard en geaardheid en daarbij behorende behoefte en ruimte ( buiten) mogen leven, dan worden ze nogal logisch vatbaar en kwetsbaar, krijgen ze last van stress enz. En dat is bij mensen eigenlijk niet anders. Het zal je maar gebeuren dat je ontkend en genegeerd wordt in wie je bent en je gedwongen moet voegen naar wat de ander(en) vinden dat jouw leefruimte mag zijn. Zelfs al krijg je voldoende te eten. Maar als jouw natuurlijke aard van jongs af aan geweld wordt aangedaan, dan wordt je gewoon kwetsbaar. Dat kan bijna niet anders.
  Als je als mens niet mag zijn wie je bent? Wat denk je dat er dan met je gebeurt?

 • politiek

  @ Zanden, Ormel is een oud dierenarts die mijn inziens wel weet wat en hoe het in de praktijk gaat. Bestrijding bij de bron dus , en dat is ook van groot belang voor Nederland. Dat klopt. Om achteraf allemaal te gaan zitten praten dat het incidenten zijn wat er allemaal gebeurd in de veehouderij is een teken van zwakte. Ook Ormel is zich bewust van de vertouwelijke rappporten die er zijn op dit gebied. Je moet inderdaad de brand niet blijven blussen , je moet zorgen dat er geen brand komt. Het was maar een peukje wat de boer weggooide roepen de belangenbehartigers in koor ! De vloer ligt inmiddels vol met peukjes ! . Ik denk dat Ormel zich zeer welbewust is de oorzaak , de bron dus , alswel de gevolgen naar de humane sector. Ik hoop dat hij een van de betere , actievere adviseurs van de Chief Veterinary officer gaat worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.