Home

Nieuws

OM irriteert rechter in zaak Weyl

Almelo - Officier van justitie Frank heeft dinsdag de ergernis van de economisch politierechter in Almelo over zich heen gekregen bij de behandeling van een strafzaak tegen de gebroeders Weyl en transport- en stallingsbedrijven in Enschede, Heino en Brakel.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg om uitstel van de behandeling, omdat tijdens de zitting voor de officier van justitie nieuwe juridische feiten boven tafel kwamen. Het zou de derde keer worden dat de zaak zou worden aangehouden.

De betrokken bedrijven en de gebroeders Frank en Benno Weyl wordt verweten dat ze tegen de regels in slachtrunderen die al voor de slacht waren geregistreerd, terug brachten naar halteplaatsen, vanwege verwerkingsproblemen bij de inmiddels failliete slachterij. De zaak staat los van de faillissementsfraudezaak, die maandag werd behandeld.

De beklaagde transportbedrijven zeggen in overleg met Weyl te hebben gehandeld, in de overtuiging dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar van wist.
De eigenaar van het betrokken transportbedrijf uit het Overijsselse Heino meldde dat aan de praktijk een eind is gekomen, direct nadat de opsporingsdienst van de NVWA duidelijk had gemaakt dat wat hij deed niet door de beugel kon.
In totaal zouden  door de betrokken bedrijven 2.907 runderen in de periode van oktober 2008 tot augustus 2009 op die manier illegaal zijn gestald, zonder de 21-dagen-regeling te respecteren.
Bij de zitting bleek dat justitie twee bedrijven verwijt dat ze hebben gewerkt zonder certificering, terwijl die wel gecertificeerd waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.