Home

Nieuws 10 reacties

Noren verhogen tolmuur voor vlees en kaas

Oslo - Noorwegen verhoogt in 2013 de importheffingen voor rundvlees, lamsvlees en kaas.

Dat blijkt begrotingsplannen waarover de zittende regeringscoalitie een akkoord heeft bereikt.

De verhoging is een uitvloeisel van een overschakeling van een vast tarief op procentuele heffingen. Het vaste tarief is sinds 1994 niet meer gewijzigd. ”De verhoging is buitengewoon belangrijk voor de Noorse landbouw. De regeringsdoelstelling is de voedselproductie de komende jaren met 20 procent uit te breiden. Een overschakeling op procentueel vast te stellen tarieven is dan noodzakelijk”, legt landbouwminister Trygve Slagsvold Vedum uit.

Zowel de ambassadeur van de EU in Noorwegen als Vedum’s Zweedse collega Eskil Erlandsson hebben al hun bedenkingen geuit over de verhoging van de Noorse tolmuur.

Meer begrotingsplannen presenteert de regering in oktober.

Laatste reacties

 • poldes

  dit is echt landbouwbekeid.

 • bertvaneck

  wij moeten ook maar geen olie en gas af nemen van deze mensen

 • Vera Wijnveen

  Goed nieuws voor alle boeren in Noorwegen :-) Die zouden anders met lede ogen moeten toezien, hoe geïmporteerd zuivel en vlees goedkoper in de schappen ligt. Waarom van ver halen, als het dichtbij voorhanden is? De levensstandaard in Noorwegen heeft een dusdanig hoog peil, dat de gemiddelde Noor wel een paar dubbeltjes meer voor zijn boodschappen over heeft... levensmiddelen die van eigen bodem komen. Importeren prima, maar alleen als een land het niet zelf kan produceren, of een tekort heeft.

 • Hodalen

  Inderdaad Vera, De boeren hier voelen dit ook echt als politieke steun voor de eigen landbouw!
  Overigens wordt de importheffing van boter niet verhoogd, maar zelfs voor anderhalve maand (vanaf 1 september) met 5 kr. verlaagd, om de botercrisis van vorig jaar kerst niet te laten herhalen. https://www.slf.dep.no/no/internasjonal-handel/import/tollnedsettelser/Nedsatt+toll+p%C3%A5+sm%C3%B8r.19345.cms

  Handelaren en Boeren/botermakers: Je hebt dus nog ongeveer een week of 3 om nog wat boter hiernaartoe te laten sturen. ;-)

 • Vera Wijnveen

  @BertvanEck: ik vrees dat wanneer de olie- en gas producerende landen zoals Noorwegen en Saoedi-Arabië niet meer zouden exporteren, de rest van de wereld een enorm probleem heeft!

 • ed12345

  Vera ,helemaal met je eens een land als noorwegen kan nooit tegen een nederlandse of wereld prijs landbouwproducten produceren .We weten allemaal
  subsidieren is leuk maar het is beter een goede prijs voor je product te krijgen
  Vera ik lees je blogs altijd met veel plezier

 • schoenmakers1

  kan dit zomaar in verband met wto afspraken, of gelden die alleen voor nederland

 • Hodalen

  @schoenmakers1, Noorwegen hoeft zich in elk geval niet te houden aan de Europese landbouwregels, daar ze geen lid van de EU zijn.
  Eleonie

 • Skognissen

  Woon al 40 jaar in Noord - Noorwegen en werk ook veel op de boerderij van mijn vrouw.
  We hebben ca. 20 melkkoeien en produceren ca. 120 000 liter melk = een gemiddelde productie in Noorwegen. Rijk worden we er niet van.
  Een reactie hier boven komt hier op neer: 'koop dan ook maar geen olie van die noren'. Tegen deze man wil ik zeggen: Koop dan maar liever olie van de russen of arabieren! En: Vergeet niet dat de productie van melk en vlees hier in het hoge noorden veel duurder is dan in Nederland, waar veel meer gras per hectare geoogst wordt. Ieder land moet zoveel mogelijk van zijn eigen eten verbouwen, moeilijker is het niet!

 • Vera Wijnveen

  @Schoenmakers. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar wel van een aantal Europese projecten zoals de EVA, de EER en Schengen. De EER is het akkoord tussen de landen van de Europese Unie en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA). Het akkoord bevordert vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen. Ook wordt er samengewerkt op economisch gebied. Zodoende is Noorwegen wel gebonden aan bepaalde regels en daarom ook, wil Denemarken nu ingrijpen (zie bericht op deze site).

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.