Home

Nieuws 6 reacties

'Noord-Korea wil landbouwsector hervormen'

Peking - De regering van Noord-Korea wil boeren toestaan een groter deel van hun productie zelf te houden om de opbrengsten van de boerenbedrijven te vergroten. Dat heeft een bron met nauwe banden met Pyongyang en Peking zaterdag gezegd.

Het door stalinisten bestuurde land werd in de jaren 90 geconfronteerd met een verwoestende hongersnood, waarvan het nooit is hersteld. Een derde van de bevolking is volgens ramingen van de Verenigde Naties ondervoed. Het land heeft jaarlijks ongeveer 5 miljoen ton graan en aardappelen nodig om de bevolking te voeden. Sinds het begin van de jaren 90 is de jaarlijkse oogst nooit meer dan 3,5 tot 4,7 miljoen ton geweest.

De maatregel zou passen in het beleid van de nieuwe leider Kim Jong-un, die in december 2011 in Noord-Korea aan de macht kwam na de dood van zijn vader. Hij streeft volgens waarnemers economische hervormingen na om het verarmde land er bovenop te helpen. De maatregel is een breuk met de harde aanpak van de private productie, die in 2005 onder het bewind van Kims vader werd ingezet. Op dit moment wordt het grootste deel van de landbouwproductie verkocht aan de regering tegen een prijs die via een staatsveiling wordt vastgesteld.

Laatste reacties

 • politiek

  Na het lezen van dit artikel moet ik toch een beetje aan Agrarisch Nederland denken. Het door AH bestuurde prijsbepaling voor agrische producten wordt in de huidige jaren geonfronteerd met een verwoestende boerensector. De helft is al afgevallen de laatste 10 jaren en verwacht wordt dat er nog een derde gaat afvallen de komende 6 jaren. Het door de FNLI bestuurde gedrag van deze supers erkent dat er wantoestanden zijn omdat ook JUMBO/C1000 dergelijke machttoestanden zouden uitoefenen maar vind dat de verantwoording bij de Nederlandse Overheid liggen. Dit jarenlang door de overheid bestuurde CDA/ZLTO beleid is aan hervorming toe. Dit nieuw beleid zou passen in het huidige beleid van Rutte/Samson ,die in 2012 aan de macht kwam na de val van het vorige kabinet. Ze streven na economische duurzame hervormingen van de agrarische sector. Op dit moment wordt het grootste deel van de landbouwproductie verkocht aan de macht van FNLI tegen een prijs die door hen wordt vastgesteld.

 • Sylke

  goed nieuws voor de koreanen

 • politiek

  Onduidelijk is nog welke rol CBL heeft in dit Noord-Koreaans gebeuren. Ex. LTO medewerker Marc Jansen, die nu directeur is van CBL, Centraal Bureau Levensmiddelen lacht mometeel de boeren publiekelijk uit. Hij snapt als ex. mederwerker LTO , niet waarom LTO zich inzet als financieel belangenbehartiger. Of snappen ze het beiden bijzonder goed ? . Het is een spel aldus Marc Jansen. Ook de vader van Kim Jong-un in Noord Korea hield wel van spelletjes. Ik meen dat Marc Jansen betaald wordt door de inkooporganisaties van de supers. Marc heeft wat last van Stalinistische uitspraken , maar dat gaat zodadelijk tegen hem werken en ook tegen het imago van zijn werkgever. Niet alleen is Marc de boeren publiekelijk aan het uitdagen , maar ook de consumenten en wellicht ook de politiek. Helaas voor hem zijn ze in Noord -Korea aan het hervormen anders kon hij na zijn job bij LTO en CBL daar misschien nog een baantje vinden.

 • T@deler

  Ook goed nieuws voor de rest van de wereld.
  Wanneer de nieuwe leider in de binnenlandse politiek succesvol wordt hoeft hij zich in de buitenlandse niet zo te bewijzen.

 • wytse@aph.nl

  Het artikel over Noord Korea nodigt uit om zaken te ontwikkelen aldaar. Echter de grote Nederlandse banken als ING en RABO staan hun klanten niet toen om hier zaken te ontwikkelen. De VS heeft dit nl. liever niet en dus laten deze banken hun klanten verklaringen tekenen.
  Dus waarschijnlijk zullen ze in deze lande voedselkrapte houden of wordt de landbouw ontwikkeld door andere landen dan Nederland.

 • martensDLD

  Als de Koreanen dat willen,dan is er daar ook finaciering mogelijk,en heb je de ruim alle boeren op of die andere door de staat gesteunde bank niet voor nodig,daar is geld genoeg!
  Na de val van de Oost duitste muur wau de Rabo ook niets doen hier,nu maken ze zelfs op tv reclame,laat ze AUB stikken!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.